Uz mitološka bića do prvog planinarskog iskustva

Koliko puta ste se zapitali skrivaju li okolna brdašca priču i što se sve krije iza njihove prošlosti? Danas, kada je bijeg iz gradskih sredina u obližnja sela i nenapučene prostore postala rutina, vjerujemo da savjete i ideje za nove destinacije teško pronalazite.

Ekipa iz Rural Escape Toursa osmislila je idealan jednodnevni izlet Uz mitološka bića do prvog planinarskog iskustva.
Svi, koji imate želju nadopuniti kulturu boravka u prirodi uz pješačenje i planinarenje i pritom saznati lokalne priče, posjetite i obiteljska gospodarstva te degustirajte njihove proizvode.

konj i planinarenje

Ovaj kreativno osmišljen program namijenjen je planinarima laicima, početnicima, malim grupama, obiteljima i individualnim posjetiteljima. Svega 93 km od Zagreba, svoju avanturu možete započeti iz malenog mjesta Maglenča i upoznati čari zelene Bilogore.

Tijekom opuštanja u prirodi čut ćete usmene predaje o bilogorskim mitološkim bićima i njihovom suživotu s Bilogorcima

Ovdje su živjeli (ili možda još uvijek žive :) šumske vile, dekle, vedi, i lokalno vrlo poznato biće zvano „mali s crvenom kapicom“. Moglo ga se vidjeti na polju ili pokraj kakve živice.
Ako je pak izlazio na put, obično je jahao na konju.

Odjeven je u hlače i kaputić zemljane boje, opasan remenom, a na glavi nosi šiljastu crvenu kapicu po kojoj je prepoznatljiv. Inače se nikada ne žuri i voli šetati. Zaštitnik je dobrih starih običaja, pomaže vjerne bračne parove, miri zavađene.

Ne dozvoljava rad nedjeljom i blagdanom. Pa tako usmena predaja kaže kako je nekoliko djevojaka iz sela krenulo presti kod svoje prijateljice. Putem su srele „malog“, a obzirom da je bila nedjelja, zaprijetio im je neka idu kući ili ih u protivnom čeka težak fizički rad na njegovom imanju.

bilogora planinarski put

Za istraživače ovo može biti pravi raj je je cijela površina Bilogore pokrivena biljnim plaštem. Od biljaka se pronalaze šumske jagode, divlje kupine, proljetnice poput visibaba i šafrana, ciklame koje vas u šumi opijaju svojim mirisom i medvjeđi luk kojeg još Bilogorci nazivaju i dimnjačarem za krvne žile.

Sigurnost je garantirana jer vas stazom od 11,5 km vode lokalni vodiči, upoznaju s osnovama planinarenja, ponašanja u prirodi te se brinu o pauzama na određenim punktovima. Putevi vas vode skrivenim vidicima pitomih bilogorskih sela, živopisnih livada i uz šuškanje bilogorskih šuma.

planinari planinarski put bilogora

Ekipa iz Rural Escape Toursa se pobrinula i za vrijednost više. Neposredno prije planinarenja, preuzimate dnevnik za planinara laika kojeg, osim što pomno čuvate tijekom šetnje, ispunjavate planinarskim žigovima na kontrolnim točkama. Vaš službeni bijeg u prirodu, nagradit će se značkom HPD-a Bilogora kao priznanjem za uspješno savladavanje rute „Bilogorskim stazama“.

planinarske staze na bilogori

Prije avanturističke rekreacije jutarnju energiju osiguravate domaćim kiflicama, čajem i kavom, a bilogorski ručak vas čeka po završetku otkrivanja bajkovite Bilogore.

Atmosfera kroz 4 sata druženja i opuštanja donosi nove prijatelje, istomišljenike i osjećaj „napunjenih baterija“

Ako do sada niste, svakako se prepustite jednom novom iskustvu i uz mitološka bića ostvarite svoje prvo planinarsko iskustvo.

Bez obzira jeste li početnici, iskusni u snalaženju šumskim stazama, samo ekipa ili pak obitelj koja traži svoje sljedeće odredište za boravak u prirodi – preporuka je uputiti se u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, javiti se veselom timu iz Rural Escape Toursa i dogovoriti datum.

Možemo reći da u nedostatku putovanja avionom ili u daleke destinacije, skrivene prirodne ljepote Hrvatske konačno dobivaju svoju zasluženu pažnju.

Rural Escape Tours
Facebook
Instagram

rural-escape-tours turisticka-zajednica-bjelovarske-zupanije