Detoks uz zelenu kavu

Detoksikacija je pročišćavanje organizma od nagomilanih toksina.

Prvi korak prema zdravijem životu je detoksikacija, pročišćavanje organizma od nagomilanih toksina.

Najčešći način detoksikacije organizma jest obilna hidratacija tijela vodom i biljnim čajevima, svježe iscijeđenim sokovima, sezonskim voćem i povrćem te hranjivim povrtnim juhama, bogatim vitaminima i mineralima.

Cilj detoksikacije je pročistiti tijelo iznutra i izvana, što je pogotovo potrebno nakon teške zimske hrane, blagdana i nagomilanog stresa. Eliminacijom toksina i povećanim unosom zdravih nutrijenata, pogotovo obiljem vitamina, minerala i antioksidanata iz voća, povrća i čajeva, povećava se vitalnost organizma, osjećamo se i izgledamo lakši, koža je blistavija, a imunitet u porastu.

Kako zelena kava pomaže u detoksikaciji tijela?

Zelena kava djeluje i kao sredstvo za mršavljenje i detoksikaciju tijela, ali i kao antioksidant u borbi protiv starenja. Nepržena zrna zelene kave, ili latinski Coffea canephora, sadrže visok udio klorogenska kiseline koja potiče sagorjevanje uskladištenih masnoća u tijelu, limitira apsorpciju glukoze u tankom crijevu i uravnotežuje rad metabolizma. Zanimljivo je da se prilikom procesa prženja kave, većina ovog aktivnog sastojka uništi.

Ovam prirodno prisutnom polifenolnom antioksidansu – klorogenskoj kiselini – pripisuju se glavni učinci na smanjenje tjelesne težine. Zelena kava ujedno djeluje i na hormon leptin, odgovoran za apetit, te smanjuje apetit i želju za hranom.

Snažan antioksidans

Zelena kava kao snažan antioksidans usporava proces starenja. Ona razgrađuje štetne slobodne radikale u tijelu koji uzrokuju oštećenja stanica i nastanak raka. Sadržaj antioksidansa u zelenoj kavi višestruko je veći od sadržaja u zelenom čaju ili sjemenkama grožđa.