Apsorpcija vitamina i minerala

Svaki dan naše tijelo iz hrane koju unesemo apsorbira vitamine i minerale potrebne za normalno funkcioniranje organizma.

No s godinama naše tijelo polako gubi sposobnost apsorpcije svih hranjivih sastojaka – pogotovo vitamina i minerala – koji su nam potrebni za održavanje zdravlja i vitalnosti, drugim riječima, smanjuje se iskoristivost hranjivih tvari u hrani tijekom procesa probave.

Uz već navedenu osiromašenost namirnica vitaminima i mineralima, manjak sposobnosti apsorpcije organizma dovodi do neminovnog nedostatka jednog ili više vitamina i minerala u tijelu, što može dovesti do razvoja bolesti ili čak pogoršanja već postojeće kronične bolesti.

Naime, već nakon 35. godine, a posebno u 40-ima, kod većine žena dolazi do usporavanja metabolizma te postupnog opadanja gustoće kostiju (za oko 1 % godišnje), što u kasnijm godinama može dovesti do osteoporoze. Osim toga, mnoge žene u četrdesetima suočene su sa stresom, a češće se javlja i depresija, uglavnom zbog hormonalnih promjena koje utječu na ljepotu i mladenački izgled žene. S godinama povećava i rizik od nastanka mnogih bolesti, što je povezano s oksidativnim stresom nastalim na staničnoj DNA te sa slabljenjem imunološkog sustava, zbog čega se organizam nije više sposoban obraniti od bolesti.

Posljedice nedostatka vitamina i minerala u organizmu

Znamo da u minerali i vitamini nužni za život našeg organizma, no što događa kada dođe do njihovog manjeg ili čak izraženog nedostatka?

mama-21

Posljedice mogu biti sve od opće slabosti i umora, pada imuniteta ili problema s pamćenjem, do vidljivih znakova poput gubitka sjaja, bolesti kože i ispadanja kose, čvrstoće i gustoće kose i noktiju, osteoporoze, pa sve do fatalnih posljedica poput zatajenja srca, moždanog udara ili raka. Također, manjak jednog vitamina ili minerala u tijelu može utjecati i na smanjenu apsorpciju nekog drugog vitamina ili minerala.

Manjak minerala poput željeza, uzrokuje umor i opću slabost tijela, te može utjecati na radnu sposobnost. Smanjena apsorpcija vitamina B12 uzrokuje slične simptome, uz dodatak promjena u ponašanju te problema s pamćenjem.

Nedostatak vitamina A, C i E utječe na pad imuniteta, smanjenje zdravlja svih tkiva, pogotovo kože, kao i smanjena mogućnost zacjeljivanja rana.

Kalcij je pogotovo bitan element za žene jer se s smanjenjem estrogena, drastično smanjuje i apsorpcija kalcija koji održava čvrstoću kostiju, što u konačnici dovodi do osteoporoze, polaganog, ali kontinuiranog opadanja gustoće kostiju. Smanjenje proizvodnje vitamina D također pridonosi nastanku osteoporoze, obzirom da vitamin D sudjeluje u izgradnji kostiju i njegov manjak dovodi do tzv. “mekih kostiju”, kao i do bolova u stopalima, kukovima, koljenima i leđima.

Bolesti zubi i zubnog mesa još su jedna od posljedica manjka vitamina i minerala. Propadanje zubi posljedica su manjka kalcija, dok niske razine niacina, vitamina B12, željeza i vitamina C pridonose ispadanju zubi i problema s zubnim mesom (npr. paradontoza).

Izdvojeno

Manjak vitamina i minerala može uzrokovati i nakupljanje suvišnih kilograma. Naime, s godinama se smanjuje proizvodnja vitamina D te apsorpcija minerala poput magnezija ili željeza, uslijed čega dolazi do smanjenja razine energije, imuniteta te usporavanja metabolizma stanica. Zbog toga se mnoge žene osjećaju preiscrpljeno za tjelovježbu i svakodnevne aktivnosti, a kada je tijelo umorno i iscrpljeno, ono prirodno traži stimulanse poput kofeina, šećera i jednostavnih ugljikohidrata koji dodatno uzrokuju gomilanje masnih naslaga.

Uz dopuštenje: Nuxe