Važnost vaginalne flore tijekom svih životnih razdoblja žene

Puno puta smo čuli da je zdrava vaginalna flora važna zaštitna barijera u intimnom području. Zbog čega je to tako? I zašto su žene sklonije upali u intimnom području u razdobljima života kad je hormonska ravnoteža promijenjena?

Na ova pitanja odgovara dr.sc. Ivana Pentz, specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije, koja ima preko 20 godina iskustva, od toga 15 godina rada u bolnici s više studijskih boravaka na klinikama u Austriji i Njemačkoj.

Dr. Pentz bila je dugogodišnja voditeljica ambulante za dječju i adolescentnu ginekologiju te voditeljica ambulante za menopauzu u KBC Sestre Milosrdnice. Autorica je brojnih znanstvenih radova objavljenih u priznatim svjetskim znanstvenim časopisima. Danas, u svojoj poliklinici FLEUR pruža podršku brojnim ženama u području ginekologije, a u ovom članku donosi zanimljive informacije o vaginalnom zdravlju žena.

OMNi-BiOTiC FLORA plus+

Laktobacili – zaštitnici vaginalne flore

Sastav vaginalne flore ovisi o razini estrogena. U djetinjstvu i u postmenopauzi zbog niskog estrogena, zaštitna barijera vagine je oskudna. U reproduktivnoj dobi uz normalnu razinu estrogena, zdrava vaginalna flora sastoji se većinom od laktobacila.

Laktobacili su tzv. probiotici, nazivaju se i dobrim bakterijama. Samo dovoljna količina laktobacila ima zaštitnu ulogu. Pod utjecajem estrogena laktobacili održavaju kiseli medij koji uništava loše bakterije i viruse.

Zanimljivo je da u trudnoći, unatoč velikoj količini estrogena zbog drugačijeg imunosnog odgovora, prevladava smanjena zaštita intimnog područja. Očito je da dinamika promjene sastava vaginalne flore ovisi o životnom razdoblju kao i o utjecaju vanjskih faktora poput stresa, spolnih odnosa, korištenja antibiotika, ali i pretjerane intimne higijene.

Vaginalna disbioza

Što je vaginalni mikrobiom? Vaginalni mikrobiom je sveukupni genetički materijal dobrih bakterija u vagini. Vaginalna disbioza najčešći je poremećaj intimnog područja kod žena reproduktivne dobi i nastaje zbog propadanja laktobacila u vagini, zbog čega drugi mikroorganizmi počinju pretjerano rasti, najčešće Escherichia coli, Gardnerella vaginalis i Candida albicans.

Samo njihova prisutnost i bez izraženih simptoma infekcije, stvara povoljne uvjete za dobivanje spolno prenosivih bolesti koje su ozbiljne i mogu imati posljedice ako se na vrijeme ne otkriju i ne liječe: klamidija, ureaplasma, infekcije HPV (humani papiloma virus) i HSV (herplex simplex virus). Vaginalna disbioza odgovorna je i za ponavljajuće uroinfekcije kod žena svih dobi.

Vaginalne infekcije posebno su problematične tijekom trudnoće jer ugrožavaju i majku i dijete. Zbog prirode infekcije koja se penje prema maternici, povećava se rizik od prijevremenog porođaja, a nakon porođaja može doći do inficiranja rane epiziotomije i upale maternice (endometritis). Osim toga, prvi mikroorganizmi koji koloniziraju tijelo novorođenčeta potječu upravo iz vagine majke.

Dr. Pentz omni biotic bakterije

Oralna terapija laktobacilima

Liječenje vaginalne infekcije obično počinje primjenom oralne i lokalne terapije. Međutim, već za nekoliko dana ili tjedana simptomi se vraćaju. Prema novijim saznanjima, primjenom određenih sojeva laktobacila može se spriječiti ponavljajuća infekcija, a njihova oralna primjena oponaša prirodan način naseljavanja vagine probiotskim bakterijama još od rođenja.

Posebno mjesto u vaginalnim infekcijama zauzima kandidijaza, koja zahvaća oko 75% populacije žena, od kojih više od 50% ima i ponavljajuće gljivične infekcije. Liječenje se provodi antimikoticima uz nezaobilaznu primjenu oralnog probiotika kako bi se promijenjena vaginalna flora što prije oporavila. Upravo zbog toga probiotici dobivaju na važnosti, a u nekim situacijama kao što su trudnoća i infekcija nekim vrstama gljivica postaju nezamjenljivi.

Sinbiotik OMNi-BiOTiC FLORA plus+

Sve veći broj istraživanja vaginalnog mikrobioma omogućio je stvaranje specijaliziranih preparata za ginekološke probleme koji sadrže učinkovite zaštitne sojeve. OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ iza sebe ima brojna klinička ispitivanja na Sveučilištu u Beču i njegova djelotvornost je znanstveno dokazana. Sadrži četiri bakterijska soja ženskog spolnog sustava u idealnoj kombinaciji, uz koje sadrži i prebiotik, što ga čini sinbiotikom te pojačava njegovu učinkovitost.

Može se uzimati u trudnoći, tijekom dojenja te istovremeno s hormonalnim pripravcima, ne stvarajući neugodan iscjedak i stoga se može koristiti bez ograničenja kod menstruacije i spolnih odnosa. Za svoje žensko zdravlje birajte uvijek provjereno i najbolje.

Više o proizvodu saznajte OVDJE

Sve o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći OVDJE, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama te odabranim DM prodavaonicama.

Uz dopuštenje: PR
Foto: Bojan Zibar365