Kako vratiti prijašnju kilažu nakon poroda

Trudnoća je razdoblje kada žensko tijelo nakupi višak kilograma, koje svaka žena želi što prije skinuti. Tome svemu u prilog nikako ne idu fotografije mladih mršavih mama iz časopisa, koje nas okružuju. No, ne opterećujte se slikama iz časopisa jer je istina daleko od toga.

Ako ste dobile dosta kilograma u trudnoći, znajte da kilograme nećete samo tako i brzo vratiti. Kao prvo nakon poroda ne smijete žuriti sa vježbanjem, jer to nije zdravo! Treba proći barem mjesec dana od poroda, kako bi mogle početi vježbati, a najbolje je tražiti potvrdu ginekologa, koji će najbolje znati da li je vaše tijelo spremno za proces skidanja kilograma i naprezanje.

Isto tako, niti slučajno nakon poroda ne smijete biti na dijeti, posebice ako dojite. Kada rodite, vašem organizmu je potrebno više hrane nego inače, točnije 500 dodatnih kalorija. Osim veće količine hrane, trebate unositi i više tekućine u organizam, ali se ne smijete zaboraviti zdravo hraniti. Ako pak dojite, obavezno u organizam unosite i do 2500 kalorija više nego inače.

Poznato je da žene brže mršave ako doje, no kod nekih to ipak nije slučaj. Istraživanja su pokazala da mame koje su za vrijeme trudnoće dobile masne naslage u predjelu butova i kukova, teže gube kilograme prilikom dojenja, dok mame koje su za vrijeme trudnoće dobile masne naslage na području trbuha, najčešće iste gube za vrijeme dojenja.

Dojenje definitivno sagorijeva kalorije, no samo neke žene prilikom dojenja gube na kilaži, dok druge kilažu počinju gubiti tek kada prestanu dojiti.

Kojom brzinom ćete vi gubiti na kilaži nakon poroda ovisi samo o vašem organizmu. Nakon poroda je moguće izgubiti čak 6 kilograma, te se ta brojka samo nastavlja sa danima koji slijede. U tom slučaju se najčešće radi o gubljenju nakupljene vode u organizmu.

Kako god, bez obzira dobili više ili manje kila u trudnoći, znajte da je najbolje da si date vremena od 9-12 mjeseci. Taj period je realan za povratak težine na staro. Možda ćete baš izgubiti dobivene kilograme i prije djetetovih navršenih 9 mjeseci, a možda ćete se ipak boriti sa viškom kilograma i duže od godinu dana.

Kojom brzinom ćete gubiti dobivene kilograme ovisi o razini fizičkih aktivnosti, genetici, stresu, količini sna, težini koju ste imali prije trudnoće, kilogramima koje ste dobili u trudnoći, navikama u prehrani, razini pomoći nakon poroda, itd.

Nemojte si postavljati nerealna očekivanja, jer ćete se zbog njih samo loše osjećati. Odredite realna očekivanja i dajte si dovoljno vremena. Budite uporne i strpljive!

Nemojte se nakon poroda iznenaditi (kao ja) što nećete imati trbuh kao prije trudnoće! Normalno je da nakon poroda vaš trbuh izgleda kao da ste i dalje u drugom stanju, zbog svih pomaknutih organa u vašem trbuhu, koji su svugdje samo ne na svom mjestu :)

Pa je tako maternici potrebno neko vrijeme da se vrati u normalnu veličinu, organima je potrebno da ponovno pronađu svoje mjesto i mišićima je potrebno da vrate svoju snagu. Za sve to je potrebno minimalno 6 tjedana nakon poroda, a kojom brzinom će se sve vratiti na staro ovisi o vašem godištu, genetici i broju porođaja.

U prvih 6 tjedana se vježbanje strogo zabranjuje, a vježbanje vam ionako ne može pomoći da ubrzate taj proces. Umjesto da očajavate, radije volite svoje tijelo tako kakvo je i budite mu zahvalne što je bilo dom vašem djetetu i što je u tako kratkom roku bilo spremno na toliko promjena.

Kada prođe određeno vrijeme nakon poroda, i kada je vaše tijelo napokon spremno za vježbanje, nemojte odmah krenuti sa jakim tempom vježbi. Krenite lagano i prvo radite na gubljenju kalorija, tako da lagano počnete sa hodanjem, pa pređete na trčanje. Nakon toga počnite jačati svoje mišiće, ali znajte da nakon poroda treba proći određeno vrijeme da bi vaše tijelo bilo spremno za trbušnjake.

Nakon poroda se između trbušnih mišića stvaraju šupljine, te je mišićima potrebno neko vrijeme da se vrate na svoj položaj. To vrijeme je barem 8 tjedana, a kod nekih žena i više. Zato pričekajte neko vrijeme sa trbušnjacima, jer ako vam se mišići nisu vratili na položaj, preranim vježbanjem trbušnjaka možete samo usporiti ovaj proces. Zato na početku vježbajte kardio vježbe, a možete vježbati i kegelove vježbe!

Kako god, nakon poroda jednostavno samo budite pune strpljenja i upornosti i sve će se vratiti na staro. Ne opterećujte se drugim ženama i njihovim tijelima, nego se posvetite samo svome tijelu, jer je svako tijelo individua za sebe.

Pusa!
Ana Zibar