8 stvari koje će se dogoditi kada beba počne puzati

Nakon mirne faze, kada beba počne puzati i roditelji moraju mijenjati navike.

Odrastanje bebe iz mjeseca u mjesec mijenja i ritam roditelja. Tako, kada beba počne puzati nakon nekoliko mjeseci, navika da beba mirno leži i sjedi na jednom mjestu prestaje. Roditelji moraju početi “loviti” svoju bebu po cijeloj kući.

Umjesto da je beba mirna, odjednom će osvajati sve više prostora zbog čega će i roditelji morati biti na sve većem oprezu.

1. Kuća će postati znatno čistija

Kad se beba počne kretati sve što nađe bit će za joj igru, od komada namještaja do mrvica s poda. Iako roditelji najčešće imaju naviku usisavati i brisati podove, nemoguće ga je održavati baš stalno čistim pa će beba, u nekom času, poput krpe često sama očistiti pod. Stoga, zaboravite barem bijelu odjeću u fazi bebina puzanja.

2. Zbogom mirno spavanje

Fiksiranje bebe uz pomoć jastuka stvar je prošlosti jer se beba sada želi micati i čak za vrijeme sna. Zbog toga roditelji često trebaju paziti noću da se dijete ne otkrije, ne padne s kreveta ili da se ne pokrije preko glave…

beba dijete puzati puze puzanje

3. Lonci, tave, ladice, daljinski, cipele…sve će “dobiti noge”

Djeca će dopuzati do ormara u kuhinji, sobi, hodnik…i početi izvlačiti sve što im se nađe na putu, od robe do kuhinjskih lonaca, ali i opasnih deterdženata.
Bit ćete iznenađeni do čega sve dijete može doći, od pseće hrane do prljavog rublja pa stoga sklonite barem sitne i opasne stvari.

4. Trošit ćete silne novce za sprave za hodanje, od hodalica do guralica…

Roditelji žele najbolje za svoje dijete pa je tako već od najranije dobi. Čim dijete krene puzati, kupuju razne hodalice za brzo prohodavanje. Nakon jedne sprave, koja najčešće neće zainteresirati bebu, roditelji se odluče za novu, pa još jednu…..

Pokušajte stoga dio sprava posuditi jer guralice bebe najčešće zanimaju jako kratko. Kada je riječ o hodalicama, savjetujte se s pedijatrom jer ih oni najčešće ne preporučuju.

5. Opasnost od rušenja! Beba će se hvatati za sve i svašta kako bi ustala

Sasvim nova faza uslijedit će kada se djeca iz sjedećeg i puzećeg položaja krenu uspravljati. Morat ćete sve u kući imati na oku gotovo, jer će nestabilna beba lako prevrnuti koš za smeće, manje police, računalo….

6. Stvari će početi misteriozno nestajati, od daljinskog upravljača do duda

Kako će beba početi uzimati razne stvari koje joj se nađu pod rukom, one će najčešće potom i nestati.
Jedini način da ih nađete je da se spustite i vi u puzeći položaj na ruke i koljena. Pogled na svijet iz perspektive vašeg “pauka” dat će vam odgovor na brojna pitanja gdje su nestale stvari.

beba pocinje puzati

7. Bijeg iz vidokruga u 3 sekunde, više nema bezbrižnog odmora

Prije puzanja roditelji su mogli bez straha otići na toalet, promiješati ručak ili ubaciti rublje u perilicu jer je beba bila na istom mjestu na kojem je ostavljena. Sada je takvim poslovima došao kraj jer su bebe pokretne.

Više neće biti moguće ručati u miru jer će beba nestajati za tren oka iz sobe u sobu…i tako cijeli dan…

8. Vaše dijete će otkriti novu ljubav za psa – osjećaj nije uvijek obostran

Za puzanje, djetetu nije ništa zabavnije od jurnjave psa i pokušaja zaustavljanja vukući ga za rep. Iako su psi jako tolerantni, pripazite da dijete ipak ne pretjera u svom nestašluku.

Izvor: GuGU