Zadovoljavanje nutricionističkih potreba vašeg djeteta

U osnovi postoje tri područja koja od vas zahtijevaju pozornost i omogućuju napredak vašeg djeteta: nutricionističke potrebe, emocionalne potrebe i rekreacijske potrebe.

Naravno, vaše dijete ne zna za ovaj popis, stoga mu može biti vrlo teško osigurati ispunjavanje svih zahtjeva na dnevnoj osnovi.

Dok je dobro imati smjernice, na primjer o tome što bi trebalo jesti svakog dana, morate biti realni i vidjeti širu sliku te, sve dok ste vi svjesni njegovih osnovnih potreba, i zadovoljavate ih tijekom određenog vremenskog perioda, barem ste na pravom putu.

Nutricionističke potrebe

Kombiniranje dobre prehrane s zdravim prehrambenim navikama tijekom predškolskih godina pomoći će postaviti temelje za buduće dobro zdravlje.

Uravnotežena prehrana osigurava da vaše dıjete ima dovoljno hranjivih tvari za energıju i razvoj, dok ga u isto vrıjeme štiti od bolesti i potiče njegov mentalni razvoj.

No, zdrava hrana za djecu vrtićkog uzrasta nije nužno ista kao i za odrasle osobe. Djeca vrtićke dobi imaju vrlo visoke razine dnevnih potreba za energijom (kalorije) i drugim hranjivim tvarima, osobito nakon što prohodaju i postanu aktivnija.

Međutim, budući da su njihovi želuci maleni, djeca vrtičke dobi ne mogu jesti velike količine hrane odjednom – veličina porcije dijeteta ove dobi je oko trećine do pola porcijc odrasle osobe.

Stoga bi bilo idealno kada bi vaše dijete imalo tri glavna obroka dnevno sa zdravim užinama između njih, jelo lagano probavljivu i hranjivim tvarima bogatu hranu iz pet glavnih grupa hrane.

Pet glavnih grupa hrane

Ako vaše dijete redovito jede namirnice iz svake od glavnih grupa hrane, tada je vrlo vjerojatno da će dobiti sve hranjive tvari (proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale) koje su mu potrebne za dobro zdravlje.

Meso

Težite jednoj porciji mesa, ribe ili jaja dnevno, ili dvjema iz biljnih izvora poput mahunarki ili graha.

Mliječni proizvodi

Nastojte djetetu dati najmanje 350 ml punomasnog mlijeka dnevno ili dvije porcije sira, svježeg sira ili jogurta.

Voće i povrće

Dajte djetetu najmanje pet porcija dnevno, svježeg voća i povrća, ili onog iz konzerve ili smrznutog. Voćni sokovi bi se trebali računati kao samo jedna porcija iako djetetu dajete više od jednog soka.

Proizvodi od žitarica i škroba

U svakom obroku nastojte djetetu ponuditi porciju žitarica, riže, pahuljica ili škrobnog povrća. Izbjegavajte vrlo grubo zrnje.

Masti i šećeri

Uravnotežena prehrana bi trebala osigurati njihove dovoljne količine, Pročišćene šećere i prerađene masti biste trebali izbjegavati.

Sigurnost na prvom mjestu

> Izbjegavajte tvrde slatkiše, cijele orašaste plodove (osobito kikiriki) i cijele bobice grožđa zbog rizika od gušenja. Uklonite koštice iz breskvi i nektarina.

> Nemojte djetetu davati čaj, kavu, koncentrirane vočne sokove ili gazırana pıća. Ovi prvi sadrže kofein, a drugi prevıše šećera, umjetnih aroma, konzervansa i boja.

Pića sa sladilima mogu djelovati kao laksativ i prouzročiti proljev kod vašeg djeteta. Voda ili mlijeko su najbolji izmedu obroka; voćnı sok bi trebao biti ponuđen djetetu nakon jela i uvijek iz čaše, a ne iz boce.

> Nemojte dodavati sol u djetetovu hranu ı ograničite grickalice i drugu slanu hranu. Previše soli može dovesti do visokog krvnog tlaka vašeg djeteta kasnije u životu.

Uz dopuštenje: Veble
Više detalja: Vodič za tate – njega djeteta
Autor: Colin Cooper