Djeca se razvijaju kroz rad u vrtu

Rad u vrtu ili oko bilja može biti zabavan za djecu. Rad će ih obogatiti i povećati njihove vještine a malo kopanja po zemlji i blato sigurno ih neće smesti nego pružiti novi vid učenja i napredovanja.

Za početak osigurajte svom djetetu maleni dio gredice na kojem će vršiti svoje eksperimente. Ostavite mu dobro pripremljeni dio gredice kako bi mu osigurali dobar urod i uspješne prve korake. Ako ne posjedujete gredice malo veći lonac na balkonu ili par praznih plastičnih boca koji mogu služiti kao posude za uzgoj. Stari napušteni pješčenjak koje je dijete preraslo također može biti iskorišten kao nova posudu za prve korake u vrtlarenju. Alat koji će dijete koristiti neka bude prilagođen njegovoj visini i snazi. Nemojte djetetu davati alat niti zadatak kojemu nije dorastao. Za početak će neka stara pregača i plastične rukavice biti dobar materijal za zaštitu od prevelikog prljanja ručica.

Proljeće je idealno za prve početke. Na tržnici možete kupiti već odrasle sadnice koje će trebati samo pikirati u plodno pripremljeno tlo. Prilikom nabave sadnica pazite na snagu biljke i korijenov sustav. Iako sadnice bilja ili cvijeća mogu biti početni koraci u uzgoju, pružite djetetu zadovoljstvo da promatra biljku od njezinog sijanja pa sve do stola. Odaberite vrste bilja koje brzo rastu kako bi dijete moglo pratiti biljku od sadnje, preko nicanja do rasta, cvatnje i prvih plodova.

dijeca-vrt-2

Neke od takvih biljka su:

Rotkvica

Rotkvica spada u povrće koje ne zahtjeva preveliku njegu a najbolje uspijeva tijekom ožujka, travnja i rujna. Već za par dana nakon sjetve niknuti će prvi listići a berba će se moći obaviti za 30 dana. Zbog brzine rasta čak i u slučaju nekakvih propusta djete će sigurno moći uživati u promatranju i rastu biljki jer se tijekom godine može odraditi i do četiri berbe. Osim lagane sadnja i brzog rasta rotkvicu treba dobro zalijevati te će se djetetu na taj način usaditi osjećaj odgovornosti i dati mu trajni zadatak.

Ljetna salata

Prednosti ljetne salate su što se ona može sijati od ožujka do srpnja a od sjetve do berbe treba oko 60 dana. Presađivanje mladih biljaka je idealan zadatak za male vrtlare.

dijeca-vrt-1

Grašak

Još jedna od brzo rastućih biljka kojoj treba oko 60 dana od berbe do sadnje. Već nakon desetak dana sjeme će početi klijati i rasti a slatkasti okus svježe ubranog graška biti će prava nagrada za dijete. Sjeme visokog ili srednjeg graška odaberite prema uvjetima koje imate.

Među podatne biljke za male vrtlare sigurno još spadaju: mrkva, krumpir, cherry rajčica, jagode.

Dragoljub

Osim povrća i voća interesantna biljka za sadnju je dragoljub. Osim svog estetskog izgleda i prelijepih šarenih cvjetova i velikog zelenog lišća, ovaj cvijet preuzima zaštitničku ulogu jer odbija lisne uši i nametnike od sebe i svojih susjeda. Ova biljka svoje prve žarko žute, narančaste cvjetove pokazati će već nakon 50 dana nakon sjetve.

Pružite dijetu razonodu i ako treba obavite koju radnju umjesto njega. Fotografirajte gredice u različitim stadijima razvoja kako bi mu zorno prikazali napredovanje te ga potaknite na još veći rad oko biljaka.

Piše: Wishmama