Dobre i loše strane roditeljstva u poznijim godinama

Biti roditeljem znači da ste svojoj djeci gotovo sve – njihovi ste skrbnici, učitelji, prijatelji, njihovi savjetnici i najveća podrška.

Dok većina ljudi ovu najvažniju ulogu života sebi dodjeljuje u 20-tim ili ranim 30-tim godinama, neki po prvi puta postaju roditelji u nešto kasnijim godinama. Svima nam je poznata uzrečica koja kaže da je osoba „stara onoliko koliko se osjeća starom“ i mnogi smatraju da su godine uistinu samo brojevi.

Iako je roditeljstvo neizmjerno zahtjevno bez obzira na dob, tijekom odrastanja djece postoje određene situacije koje će roditeljima u poznijim godinama vjerojatno biti puno teže, ali će s druge strane svojim bogatijim životnim iskustvom na jedinstven način „podići“ svoju djecu.

Financijska stabilnost

Jedan od važnijih faktora koja starijim roditeljima ide u prilog jest financijska sigurnost. Velika je vjerojatnost da su osobe u 40-tim ili 50-tim godinama polovicu života provele radeći i da su došle do određene razine u kojoj se ne moraju nužno dokazivati u poslovnom svijetu. Naravno, to ne mora biti slučaj ali je olakotna okolnost ukoliko se tijekom odrastanja djeteta dogode neočekivane situacije čiji će ishod ovisiti o tome možete li djetetu nešto priuštiti ili ne te time utjecati na neke buduće događaje koji će doprinijeti boljitku djetetovu životu.

Bolja osviještenost

Osobe koje su zbog osobnih razloga dulji dio života čekale da postanu roditelji, u većini slučajeva imaju više zahvalnosti za dijete koje (kasnije) dođe u njihov život. Nakon godina planiranja i pokušavanja, sanjarenja i zamišljanja o tome kako će se snaći u novoj ulozi, mnogi od njih jedva čekaju na sve izazove koje odgajanje sa sobom nosi i samim time su spremniji voditi brigu o drugom ljudskom biću. Bitno je naglasiti da u odgajanju djece nema pravila već da ono ovisi o samim ljudima, njihovom temperamentu, navikama i očekivanjima.

Stabilni odnosi između partnera

Djeca su veliki blagoslov, ali ponekad teret odgajanja znači i promjenu odnosa između samih roditelja. Nije rijetkost vidjeti kako se u trenucima kaosa parovi „istresaju“ jedan na drugoga što u odnosima u kojima osobe nisu dulje vrijeme živjele zajedno može značiti i potpuni raspad sistema. Parovi koji su živjeli zajedno godinama prije nego što su dobili dijete već znaju kako druga osoba funkcionira u određenim stresnim situacijama. Upravo je uzajamna potpora partnera vrlo važan pokazatelj kako će obiteljska zajednica u konačnici i opstati.

Dodatno životno iskustvo

Ni mlađi, ali ni stariji roditelji nemaju (pre)velikog iskustva kada je u pitanju njihovo prvo dijete i cjelokupna briga oko njega. Međutim, stariji roditelji za razliku od onih mlađih, imaju zasigurno više životnog iskustva koje im omogućava da ovoj važnoj i zahtjevnoj ulozi pristupe s više zrelosti. Dakle, vjerojatnost je da osobe u 40-tim ili 50-tim godinama znaju tko su i što žele od života. Također, manje će se opterećivati s mislima vezanim za iskustva koja zbog djece propuštaju, a sve zato što su većinu već proživjeli. Činjenica je kako unutarnji mir, opuštenost i znanje jednostavno dolaze kasnije u životu.
Uz gore navedene pozitivne strane roditeljstva u poznijim godinama, dolaze i one nešto zahtjevnije na koje treba računati i s kojima se valja hrabro suočiti.

beba-dijete-roditelji-1

Generacijski jaz

Ako ste dobili dijete kasnije od onoga što se smatra društveno „prihvatljivim“, vjerojatno ste od njega stariji i do nekoliko generacija. Ponekad i mlađi roditelji osjećaju kako kaskaju za svime s čime se njihova djeca svakodnevno susreću, ali živimo u digitalnom dobu i potrebe djece se u skladu s time drastično mijenjaju što znači da i roditelji moraju moći sve to popratiti. Zato se ponekad starijim roditeljima čini gotovo nemoguće ući u korak sa svojom djecom, ne zato što to ne žele već zato što je to za njih jednostavno previše.

Borba s umorom

Priznali vi to sebi li ne, godine ostavljaju traga na ljudskom tijelu. Ushićenje i sreću zbog prinove s vremenom nadvlada umor i iscrpljenost. Mlađi roditelji lakše podnose fizički zahtjevne periode djetetova života. Nakon što beba prohoda i postane mobilnija u prijevodu znači da ćete na nogama biti velik dio dana, a njihovi trenuci odmora za vas će značiti još posla jer je održavanje kućanstva kontinuiran proces. Djeca imaju neizmjerno mnogo energije, a odrasli je nažalost s godinama imaju sve manje.

Briga o zdravlju

Ne samo da starije trudnice moraju voditi posebnu brigu o svom i zdravlju svog budućeg djeteta već postoji i određena briga o tome što će biti kada beba dođe na svijet. Naravno, roditelji bilo koje dobi mogu imati zdravstvenih problema, ali su starije osobe češće podložnije obolijevanju od onih mlađih. S godinama se tijelo usporava i potrebno mu je znatno više vremena da se kvalitetno „napuni“ i bude spremno za nove psiho-fizičke izazove.

Nagla promjena ustaljenih navika

Život bez djece znači da ste godinama svoju svakodnevicu krojili onako kako je to vama i vašem partneru pasalo. Stvari ste odlagali kamo ste htjeli, a stan ili kuću ste lako održavali urednima. Međutim, odjednom u vašem životu postoji novo biće koje obožava raditi sve ono što vama posebno smeta i stavlja vas u situacije koje niste mogli ni zamisliti. Ipak, sve su to čari roditeljstva i važno je imati na umu kako ćete unatoč godinama, morati biti strpljivi i pomiriti se s novim kućnim redom – nešto većim neredom.

U kojoj god životnoj dobi postali roditelji, trudite se svojoj djeci biti najveći uzor i vrelo neiscrpne ljubavi.