Internat – za ili protiv

Kada se radi o donošenju odluka vezanih uz obrazovanje djece najveća je odluka izabrati tip škole. To je važna odluka koja će imati veliki utjecaj, osim na samo obrazovanje, i na odgoj djeteta te ju ne treba donijeti olako. Za roditelje koji su opterećeni poslom ili one koji se nalaze van većih školskih centara odabir internata može biti jako dobar izbor. Međutim za one kojima je izbor škola pri ruci, odluka o slanju djeteta izvan obiteljskog doma može biti zastrašujuć i težak.

Prednosti i mane internata

Internat je prekrasna i uzbudljiva povlastica i prilika koju će mnoga djeca htjeti iskusiti. Jedna od velikih atrakcija internata je zaokružen pristup obrazovanju. U sustavu učenja koji je dobro organiziran u internatu učenici ne mogu samo odložiti knjige na kraju nastave. Ovakav tip škole postaje njihov način života, i to može imati veliki utjecaj na njihovo obrazovanje. Dijete udaljavanjem od kuće u dobi od 11 ili 13 godina stječe stupanj neovisnosti koju nikad ne bi dobio da živi kod kuće. Naravno, nad njima cjelodnevno brine niz kompetentnih odraslih osoba, ali te osobe ipak nisu njihovi roditelji te upravo to omogućuje djeci određeni stupanj neovisnosti. Internat također nudi djetetu bogati društveni život koji je važan za socijalizaciju u društvu. Polaznik internata stanuje u domu sa svojim prijateljima. Učenici u istom odjeljenju zajedno jedu, uče i tako izgrađuju cjeloživotno prijateljstvo i razvijaju niz društvenih vještina koje su vrlo korisne u kasnijem životu.

Osim odličnog društvenog života djeteta, internati nude izrazito širok raspon izvan nastavnih aktivnosti kako bi djeca bila kvalitetno angažirana tijekom cijelog dana. Mnogi internati nude atraktivnu zabavu u obliku različitih sportova, izrade nakita te čak i pčelarenja. Dnevne škole ipak ne nude ovako iznimno veliku raznovrsnost. Sve izvannastavne aktivnosti djecu drže pozitivno zaposlenom, a kroz zabavu se kvalitetno nadograđuje njihovo osnovno obrazovanje.

Moguće mane internata

Svakako je važno istaći kako internat nije za svako dijete. Ovakva odluka donosi se uz dobru obiteljsku financijsku podloge i može utjecati na zajednički život. Ne može se smetnuti s uma da je internat skup i spada u luksuz te mnoge obitelji vjeruju kako bi se te financije mogle usmjeriti na druge ciljeve. Internati mogu poremetiti obiteljski život, slanje djeteta koje napušta obiteljski dom na dulje vrijeme može biti traumatično i neugodno. No ipak internati nude povratak kući preko vikenda ili za vrijeme duljih praznika. Roditelji također mogu doći u školu u posjet ili kako bi pratili različita sportska natjecanja i druga događanja.

Uz odlazak na internat povezuje se i nostalgija za domom. Škole obično u prvih nekoliko mjeseci drže učenike podosta zaposlene tako da djeca obično nemaju vremena niti osvijestiti nostalgiju.
Neki roditelji smatraju kako slanjem djece u internat neće imati dovoljan utjecaj na obrazovanje djeteta. To je donekle istinito jer neće imati mogućnost tijekom dana provesti neko vrijeme sa svojim djetetom ili zajednički rješavati domaću zadaću. Zato za roditelje koji žele imati veći utjecaj na obrazovanje djeteta internat možda nije najbolji izbor.

Izdvojeno:

> Internat će uvijek biti predmet rasprave te ponekad čak i podijele među roditeljima. Kao i kod svih mogućnosti odabira načina obrazovanje djeteta i ovdje ima pozitivnih i negativnih momenata, a roditelji će možda prilikom donošenja odluke imati različite poglede. Trenutak u kojem se donosi tako važna životna odluka za dijete svakako je jako važna, a roditelji osiguravaju najbolje moguće temelje za obrazovanje svoje djece

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.
Quintessentially