Nekoliko razloga zašto bi vaše dijete trebalo odrastati s kućnim ljubimcem

Djetinjstvo je uvijek ljepše provesti uz kućnog ljubimca, kažu istraživanja. Ne samo da će pomoći vašem djetetu odrasti, nego će ga učiniti otpornijim na bolesti, a i izliječiti postojeće.

Mnogi koji imaju kućne ljubimce i djecu potvrdit će njihov pozitivan utjecaj u domu te koliko pomažu najmanjima u razvijanju.

Bojite li se higijene ili mislite da bi kućni ljubimac mogao nauditi vašem djetetu, sjetite se da je i on produkt vašeg odgoja i brige. Iako većina pasa i mačaka uzvraća ljubav bez obzira kako se ponašali prema njima, treba biti odgovoran i savjestan vlasnik te njima pružiti ljubav koju zaslužuju.

Neka istraživanja analizirala su bebe koje su odrastale s kućnim ljubimcima i došla do zaključka kako su te bebe bile imunije na bolesti i uzimale manje antibiotika od drugih.
To je još jedan dokaz kako pretjerana higijena narušava prirodni sustav u vašem domu i u biti samo šteti zdravlju vašeg djeteta.

kucni-ljubimci-hrcak

Na ovaj način dijete razvija imunitet na male mikrobe i priprema organizam na buduće, jače napade virusa i bolesti.

Imunitet se ne razvija samo na bolesti koje se liječe antibioticima, nego i na prehladu, kašalj i upaljeno grlo. Pokazalo se da su još zdravija djeca vlasnika ljubimaca koji se kreću i van doma.

Osim fizičkog, ljubimci će vašem djetetu pomoći i kod psihičkog zdravlja. Jednom kada se poveže s vama, ljubimac će vas voljeti beskompromisno, do kraja svoga života. Dijete (a i tinejdžeri) će na ovaj način naučiti kako prihvatiti sebe, jer će dobiti svu ljubav koju zaslužuje baš zbog toga što jest, istinsko samopouzdanje.

Pomoći će vašem djetetu naučiti i odgovornosti. Možete ga uvijek uključivati u šetanje, hranjenje, kupanje, četkanje, čišćenje dlaka i slične zadatke na kojima će shvatiti kako se brinuti za drugo živo biće.

Djeca mogu naučiti i puno o pravednosti i jednakosti kroz druženje s ljubimcima. Naučite li dijete da pokaže brigu i poštovanje prema svom kućnom ljubimcu, znat će da oni nisu samo za igru.

Pored toga, životinje pokazuju svoje osjećaje neverbalno, pokretima i gestama. To će vaše dijete na neki način naučiti kako prepoznati osjećaje koje će mu budućnosti prezentirati osobe.

kucni-ljubimci-pas

Ljubimci, pogotovo psi, zahtijevaju puno kretanja, što znači da će i vaše dijete biti aktivnije bude li se igralo s njima. Malim štencima potrebno je puno igre, a kasnije i šetanja. Dokazano je i da kratka šetnja od 10 minuta pomaže popraviti raspoloženje, pa će redovita šetnja psa pomoći i u održavanju zdravlja cjelokupne obitelji.

Domaće životinje, pogotovo psi i mačke, već dugo nose u svojim genima naviku da odrastaju pored čovjeka i žive u suživotu s njim. Ova se veza stvarala tisućama godina, otkada su ljudi prvi put počeli pripitomljavati životinje.

Najviše se razvila povezanost čovjeka i psa, gdje je pas pronašao svoju ulogu čuvara doma i najboljeg prijatelja obitelji.