Kojeg je kućnog ljubimca najbolje izabrati

Gotovo bi se moglo reći da se djeca i životinje neizmjerno vole.

Kad bi se pitalo djecu, svaki dom bio bi omanji zoološki vrt. Istraživanja pokazuju da odrastanje uz kućne ljubimce pozitivno djeluje na razvoj djeteta, njegov emocionalni i psihofizički razvoj, a osim toga, djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima imaju bolji imunitet pa su otpornija na bolesti, a i ranije se uče odgovornosti.

Koji su to ljubimci pogodni za obitelji s malom djecom, a koje bi trebalo izbjegavati? I je li uopće poželjno imati kućne ljubimce kad su djeca još mala?

Psi

Psi su u većoj mjeri idealni za druženje s djecom, što naravno ovisi o pasmini i starosti djeteta. Radi svojeg karaktera, psi većinom pozitivno reagiraju i na povremena dječja „maltretiranja“.

Pod tim se misli na buđenje psa, čupkanja, povremene grubosti radi dječjeg nedostatka osjećaja za jačinu i grubost, neobična dodavanja i slično.

Psi su mirne i dobre naravi, većinom su pažljivi i strpljivi, uče djecu odgovornosti, ali ih i tjeraju na fizičku aktivnost.

Iznimno je bitno da pas bude stabilnog karaktera te da roditelji budu uvijek blizu, pogotovo kad su djeca jako mala.

Isto tako, bitno je i da pas ima svoj mir te se po želji ima gdje skloniti od ljudi. Treba se paziti na obostrane grubosti jer ni psi niti djeca ponekad ne znaju gdje je granica.

Iako se na prvi pogled čini kako je bolje da se mala djeca druže s malim psima, nije rijedak slučaj da veći psi imaju više strpljenja za mališane, no ponavljamo, sve ovisi o pasmini i karakteru svakog pojedinog psa.

macka

Mačke

Radi specifičnog karaktera, tvrdoglavosti, svojevoljnosti i aktivnosti noću, mačka nije najbolji odabir za obitelji s malom djecom.

Najčešće neće prve napasti, ali većinom nisu najbolje raspoložene za druženje s malom djecom i nepoznatim ljudima pa nije rijedak slučaj da u želji za mirom potegnu šapu na nekoga.

To naravno nije pravilo i ovisi o vrsti i karakteru pojedine mačke, no možda je bolje da dijete ipak malo poraste prije nabavljanja mačke kao kućnog ljubimca.

Ribica

Ribce

Ribe kao kućni ljubimci dobri su jer djecu počinju učiti odgovornosti, a i pozitivno djeluju na psihu te opuštaju. Djeca ih mogu hraniti ili pomoći pri čišćenju nekog manjeg akvarija te tako stjecati vrijedne radne navike.

Opasno je djecu samu puštati blizu akvarija radi mogućnosti razbijanja. Najbolje bi bilo staviti ga izvan dohvata djece te biti kraj njih kad se rade aktivnosti vezane uz hranjenje i čišćenje.

Hrčak

Hrčak ili zamorac

Hrčci većinom spavaju danju, što nije idealno za djecu i hvatanje ritma spavanja, dok se zamorci vole glasati bez obzira na doba dana pa nisu možda najbolji izbor za roditelje s malom djecom.

Iako se vole maziti, valja biti pažljiv jer su oni prije svega glodavci pa vole gricnuti, a ni grickanje električnih kablova nije im strano, stoga treba biti pažljiv kako kućni ljubimac ne bi stvorio opasnu okolinu za djecu.

Kornjača

Ove divne životinjice krasne su za gledanje, ali većinom se baš i ne vole maziti i nositi. Iziskuju dosta brige oko čišćenje akvarija pa nisu idealni za malu djecu jer sami nikako neće moći doliti vodu ili očistiti akvarij.

Treba im više prostora nego ribicama pa ako žive u neadekvatnim uvjetima mogu postati agresivne. Idealne su za obitelji s nešto starijom djecom koja mogu razumjeti karakter i potrebe ovih životinja.

Ima još mnogo životinja koje ljudi imaju za kućne ljubimce, od miševa i zmija, preko kunića do tvorova, no ovo je nekako lista najzastupljenijih ljubimaca u našim kućanstvima.

Prije kupovine valja imati na umu da koju god životinju kupite djeci, to će u najvećoj mjeri biti vaša briga. Djeca imaju i volju i želju, ali u konačnici se to uvijek svodi na brigu roditelja za ove male i velike obiteljske mezimce.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Dubravko Sorić, Dan Derrett