Zašto je nošena beba najsretnija beba

Malo koja žena, postavši majka, nije barem jednom čula “mudri” savjet – ne navikavaj je na ruke
razmazit ćeš je – kada se radilo o nošenju bebe.

No danas sve češće viđamo roditelje koji svoju djecu nose privijenu uz tijelo u raznim vrstama nosiljki, omogućujući im sudjelovanje u svim aktivnostima u kojima i sami sudjeluju.

Nošenje djeteta, kao jedna od preporučenih metoda povezujućeg roditeljstva, svoje korijene ima duboko u povijesti.

Žene u različitim kulturama, još od davnina, imale su jednu zajedničku crtu – što zbog potrebe rada u polju, što zbog nomadskog načina života – neprestano su u obavljanju svih poslova imale dijete uz sebe.

Danas se nošenje male djece sve više potencira, upravo s ciljem izgradnje stabilnog i zadovoljnog malog bića razvijenog osjećaja sigurnosti, što pozitivno utječe na daljnji psihofizički razvoj.

Povezujuće roditeljstvo

Termin povezujućeg roditeljstva podrazumijeva stil roditeljstva utemeljen na nježnim metodama odgoja, odnosno brzom i adekvatnom odgovaranju na djetetove potrebe, što u njemu razvija sigurnost da će sve njegove potrebe biti zadovoljene.

Uz dojenje, zajedničko spavanje (co-sleeping), izbjegavanje dužeg odvajanja od djeteta…, upravo je nošenje važan faktor koji donosi značajne dobrobiti za razvoj djeteta.

nosenje-dijeteta-1

Zašto je nošenje dobro za psihofizički razvoj djeteta

Nošena djeca manje plaču

Ostvarivanje tjelesnog kontakta pozitivno i umirujuće djeluje od samog rođenja. Plač sasvim malog djeteta uglavnom signalizira da ga nešto muči, a uzimanjem u naručje dajemo mu poruku da smo tu uz njega, a otkucaji majčinog ili očevog srca, ili pak njihov miris, umirujuće djeluje na dijete. Istraživanja pokazuju da nošena djeca značajno manje plaču i pokazuju nezadovoljstvo od nenošene djece.

Nošena djeca su aktivnija

Koliko ste puta, prije nego što se beba rodila, maštali o dugim šetnjama – beba u kolicima (koja ste pomno birali i skupo platili), a Vi satima uživate u šetnji…

No često se realnost poigra pa beba, čim je polegnete u kolica, počinje negodovati i plakati, a šetnja se pretvori u katastrofu.

Ništa neobično – bebi polegnutoj u kolicima, pa čak i u sjedećem položaju, ubrzo postaje dosadno jer nema “ravnopravan” pogled na okolinu.

S druge strane, ako svoju bebu nosite, ona će aktivno sudjelovati u proučavanju i interakciji s okolinom.
Dodatno, nošenje bebe potiče razvoj njezina sustava ravnoteže s obzirom da je na taj način, obavljajući s njom različite dnevne aktivnosti, izlažemo različitim pokretima te se njezino tijelo prilagođava i reagira na te kretnje, što doprinosi motoričkom razvoju.

Nošena djeca manje pate od kolika

Istraživanja su pokazala da nošene bebe u manjoj mjeri pate od kolika koje roditelje često dovode do ludila jer pouzdanog načina da im se pri tom pomogne – nema.

A neutješan plač koji ih prati, teško je opisati. Pojava kolika povezana je, prema istraživanjima, s prelaskom bebe iz života u majčinoj utrobi u samostalan, “odvojen” život.

Ako se u tom “novom” životu prakticira nošenje, beba će dobiti tri poznata signala koji ga podsjećaju na život u maternici – otkucaji majčina srca, kretanje i bliskost, što uvelike pomaže u prilagodbi stvarajući prijeko potrebnu sigurnost.

Nošena djeca brže uče

Bebe koje roditelji nose puno više vremena provode u stanju “tihe budnosti”, što je idealno za učenje.

Te su bebe puno svjesnije okoline, a dolazeći u interakciju s novim situacijama, ali iz sigurne pozicije roditeljskog naručja, upijaju nova iskustva i spoznaje. To kasnije utječe i na njihovu bržu moć društvene prilagodbe i otvorenosti novim okolnostima.

nosenje bebe beba

Stvaranje čvrstih veza

Tek rođenoj bebi majka je prvih mjeseci glavno i najvažnije utočište, no brojni su očevi potvrdili da su upravo nošenjem svoje bebe postigli bržu i jaču povezanost s njom te stekli osjećaj intenzivnije uključenosti u brigu o bebi.

Nadalje, studija provedena na jednom američkom sveučilištu pokazala je da su bebe, nošene u roditeljskom naručju (u različitim vrstama mekanih nosiljki od tkanine) tijekom prvih mjeseci života, postigla značajan napredak u povezanosti i emocionalnom razvoju, u odnosu na bebe nošene u plastičnim nosiljkama.

Roditelji koji su se opredijelili za intenzivno nošenje bebe tvrde da su time ostvarili dublji odnos i bolje poznavanje svoje bebe, odnosno brže prepoznavanje njezinih potreba i odgovaranje na njih.

Upravo bliskost koja se nošenjem postiže omogućava razvoj intimne veze i povezivanje te poticanje osjećaja sigurnosti.
Kad ta sigurnost postane temelj, dijete će opušteno i puno samopouzdanja početi istraživati svijet oko sebe.

mama nosiljka dijete

U čemu nositi bebu?

Marama

Dugačak komad dijagonalno rastezljive tkanine ili posebno rađenog pletiva, većinom od pamuka, može doseći i do 5,5 metara. Razlog velikoj dužini ove nosiljke jest da zamotate sebe i bebu na način koji vam najviše odgovara te sami kreirali udobnu nosiljku po svojoj mjeri. U marami se beba može nositi od rođenja, no najprije je potrebno savladati nešto zahtjevniju tehniku vezanja.

Sling

Unaprjeđuje razvoj bebe utječući na emotivne, kognitivne i motoričke vještine. Uglavnom je tkan preporučenom Kreuzkoper tehnikom (što znači da je dijagonalna nosivost povećana), a uz njega dolaze upute za nošenje.

Ring sling

Za roditelje kojima se vezanje čvorova na klasičnom slingu čini komplicirano. Tkanina se jednom provuče između dva nehrđajuća kruga, a jednim pokretom ručnog zgloba ring sling se namješta po potrebi.

Mei-tai

Nosiljka koja potječe iz azijskih zemalja. U Mei Tai nosiljci beba sjedi u preporučenoj poziciji raširenih i skvrčenih nogu, što je iznimno važno za pravilan razvoj kukova i kralježnice. Podstavljene naramenice i lakoća vezanja osiguravaju jednostavnost korištenja. Ona je zapravo kombinacija klasične nosiljke i marame.

Klokanica

Kompaktna nosiljka s kopčama. Preporuča se da je beba okrenuta prema osobi koja je nosi. Iako je oblikom prilagođena i nošenju bebe okrenute prema van (od trenutka kad može samostalno držati glavu), takav položaj nije preporučljiv za duže nošenje.

Piše: Wishmama