Oprema za novorođenče

Priprema opreme za novorođenče jedan je od najvažnijih zadataka s kojima će se susresti budući roditelji. Što bebi treba? Odjeća, higijenski proizvodi, krevet… – svaki element posteljine ima svoju važnost. Provjerite kako kompletirati opremu za novorođenče kako biste osigurali udobnost i sigurnost od prvih dana života.

Osnovni elementi opreme za novorođenče

Oprema za novorođenče ne mora biti komplicirana niti preopširna, ali treba sadržavati nekoliko potrebnih elemenata koji će vašoj bebi omogućiti najbolji početak u životu. Prilikom kompletiranja opreme obratite pozornost prvenstveno na kvalitetu izrade i sigurnost materijala! Što treba sadržavati oprema za novorođenče?

Odjeća za novorođenče

Odabir pravih veličina i vrsta odjeće ključan je za udobnost i sigurnost vaše bebe od prvih dana života. Veličine odjeće za novorođenčad obično počinju od 56 cm (što odgovara prosječnoj dužini tijela novorođenčeta), no vrijedi imati i nekoliko komada od 62 cm kako biste se pripremili za brzi rast bebe.

Provjerite važeću ponudu odjeće za bebe i novorođenčad u Pepco.

Popis osnovne odjeće koja bi trebala biti uključena u opremu za novorođenče:

Bodi (4-5 komada) – s dugim ili kratkim rukavima (ovisno o sezoni) i s kopčama u donjem dijelu za lakše presvlačenje.

Hlačice za bebe (4-5 komada) – izrađene od mekanog i prozračnog pamuka, nježnog prema koži koje osiguravaju udobnost.

Majice (4-5 komada) – na vezanje ili kopčanje, koje ne morate navlačiti preko nježne glavice novorođenčeta.

Kape i rukavice (po 2 komada) – kape će spriječiti gubitak topline bebine glavice, a rukavice će smanjiti rizik od slučajnih ogrebotina na licu (nokti novorođenčeta su mekani, ali njihovi vrhovi mogu biti relativno oštri).

Kombinezoni– za bebe rođene u jesen i zimu.

Pribor za hranjenje

Za mame koje doje, nezamjenjivi je pribor za bebe kao što je pumpica za izdajanje, koja omogućuje izdajanje mlijeka i njegovo čuvanje. Ulošci za grudi pomoći će u održavanju udobnosti i higijene, osobito u prvim tjednima nakon poroda, kada je laktacija intenzivna i nepredvidiva. Poseban jastuk za dojenje ne samo da će olakšati pronalaženje udobnog položaja tijekom hranjenja, već će i pružiti odgovarajuću potporu bebi.

Za roditelje koji hrane dijete adaptiranim mlijekom, bočice i dude bit će presudne. Važno je odabrati boce od sigurnih materijala koji ne sadrže BPA i druge štetne tvari. Bočice također trebaju biti prilagođene potrebama novorođenčeta – s dovoljno malom rupom na dudici kako mlijeko ne bi prebrzo curilo. Dude na bočici trebaju biti mekane i fleksibilne kako bi što bolje oponašale prirodni osjećaj dojenja.

pepco oprema za bebe

Oprema krevetića

Udoban, siguran i pravilno odabran madrac, posteljina i deka osnovni su elementi koji stvaraju idealno okruženje za odmor djece. Oprema za dječji krevetić mora zadovoljavati visoke standarde kvalitete i sigurnosti.

Ovo je ono što će vaše novorođenče trebati:

Madrac i zaštita za madrac – udoban, siguran i odgovarajuće tvrd madrac (npr. od kokosa) trebao bi odgovarati veličini kreveta. Zaštita za madrac zaštitit će njegovu površinu od mogućih nezgoda.

Posteljina – lagana i prozračna, od prirodnog pamuka.

Deke2-3 komada dekica različite debljine, kojima se beba može pokriti kod kuće i u šetnji, prilagođavajući toplinsku zaštitu trenutnim uvjetima.

Higijenski pribor u opremi za bebe

pepco benkice oprema za bebe novorodence

Kod njege novorođenčeta pravilna higijena igra ključnu ulogu. Odabir pravih higijenskih proizvoda ključan je za pružanje optimalne zaštite i udobnosti nježnoj koži vaše bebe.

Potrebni higijenski proizvodi za novorođenče uključuju:

Pelene – izbor između jednokratnih i višekratnih pelena ovisi o preferencijama roditelja. Kod jednokratnih pelena pripazite na njihovu moć upijanja i finoću materijala. Platnene, višekratne pelene su ekološka alternativa, ali ih je potrebno redovito prati.

Vlažne maramice ili pamučni jastučići – koriste se za nježno čišćenje kože tijekom presvlačenja. Odaberite maramice bez alkohola i mirisa koje su nježne prema osjetljivoj koži vaše bebe. Alternativa maramicama mogli bi biti higijenski rupčići, koji će potopljeni u mlaku vodu s dodatkom blagog sapuna jednako učinkovito očistiti bebinu kožu.

Kozmetika – kreme protiv pelenskog osipa ili posebne zaštitne masti pomoć će u sprječavanju iritacije kože oko pelenskog područja. Potražite proizvode koji sadrže prirodne sastojke poput cinka, lanolina ili biljnih ekstrakata. U kozmetičkoj torbici za novorođenče treba naći i nježnu tekućinu za kupanje i šampon – birajte preparate namijenjene korištenju od prvih dana života.

Što još vrijedi zapamtiti? Kutija prve pomoći za novorođenče treba sadržavati toplomjer za mjerenje temperature, tekućinu za dezinfekciju pupka, nosni aspirator i osnovne potrepštine za previjanje.

Ne zaboravite da je pravilno pripremljena oprema je temelj koji će osigurati mir i sigurnost i roditelja i djeteta.