Pospane mame savjetuju

Majke koje su preživjele mnoge godine noćnog roditeljstva, i napredovale tijekom tog razdoblja, nude ove korisne savjete:

> Na to gledam kao na ulaganje koje će se isplatiti. Na to sam pristala.

> Naš dnevni raspored i život uopće toliko su kotični da se zapravo radujem tim posebnim trenutcima noćnog dojenja.

> Imamo dobrih noći i loše noći, ali trudimo se uživati u onim dobrima nego se prisjećati loših.

> Sve smo pokušali kako bi naše dijete noću spavalo, i ništa nije upalilo. zato sam pokušala promijeniti svoj stav. Očekivanje da dijete spava po noći kada se to nije događalo zbilja me ljutilo, a zbog toga sam još lošije spavala. Kada sam promijenila stav i podsjetila se da je buđenje dojenćadi noću normalno, prirodnoi očekivano, spavala sam bolje. Puno se teže ljutiti zbog nečega što smatrate normalnim.

> Kada se moje djete noću budilo, pazila sam da ne gledam na sat i da ne brojim podoje. Ako bih računala koliko sna propuštam, teže bih zaspala i teže funkcionirala idući dan.

> Koliko ste dobar roditelj ne mjeri se time koliko vam dugo dijete spava. To spominjem jer će vam neizbježno netko postaviti čarobno pianje: “Spava liona/on cijelu noć?” ili “Jeli ona/on dobro dijete?”. Grozit ćete se takvih pitanja i morat ćete naučiti ignorirati ih.

> Ne radite od spavanja pitanje kontrole. Vjerojatno ćete oboje izgubiti.

> Svaka majka prolazi kroz razdoblja uskraćenog sna. To podnosimo govoreći: “Ovo je samo privremeno.” Prije nego što i mislite bit ćete neispavani zato što čekate svog adolescenta da se vrati kući s “čvenka”.

> Ponekad je najbolji način da se prebrodi problem sa snom redefinicija pojma “dobar spavač”. Često problema zapravo nema, osim što su vam rekli da bi djeca trebala spavati na određeni način.

> Izvor Mozaik knjiga kako uspavati dijete