Priprema psa na novog člana obitelji

Dolazak male bebe u obitelj mijenja cijeli koncept, zbog čega se sve treba unaprijed pripremiti posebice ako u obitelji imate psa. Psa morate naučiti da poštuje malu bebu, a s priprema treba krenuti dosta rano.

Psu koji je jako vezan uz svog vlasnika te mu teško pada odvajanje od vlasnika treba na neko vrijeme napraviti malu distancu. Naravno da to ne znači da trebate ostaviti svog psa, samo se trebate držati rezerviranije. To radite isključivo za dobrobit psa, da ne doživi šok kada bebe uđe u vaš dom. Ne smijete mu dopuštati da vas prati po cijeloj kući kamo god vi krenuli, naučite ga da i sam može imati svoj mir i sigurnost.

Neka netko od bližnjih donese komad odjeće bebe iz bolnice, prije nego beba dođe kući. Odjeća služi kako bi se vaš pas mogao upoznati s mirisom bebe, a trebate mu dati da ju ponjuši i da zapamti taj miris. Jedino tako pas može upoznati novog člana obitelji, prije nego što ga vidi.

Isto tako je vrlo važno na koji način ćete mu dati da pronjuška odjeću. Za početak se udaljite od psa i neka njuši s te udaljenosti, nakon nekoliko minuta ga pozovite da se malo približi, pa neka s te udaljenosti ponjuši odjeću. Na samom kraju ga pozovite na onu udaljenost do koje ćete mu dozvoliti da se približi djetetu.

Pas treba biti smireno podložan prije dolaska djeteta, a tome ga vi trebate naučiti. Samo onda kada pas bude u tom stanju možete ga nagraditi i pohvaliti.

Psa i dijete nikada nemojte upoznavati vani, dijete i pas se moraju upoznati u prostoru u kojem će živjeti zajedno. Pas mora biti vani sve dok vi s djetetom ne uđete u dom, a tek kada uđete možete pozvati psa unutra. Tako ćete psu dati do znanja da je kuća djetetova.

Upoznavanje između djeteta i psa treba biti postepeno. Neka pas prvo gleda dijete s jednog kraja prostorije, pa mu postepeno dijete pokazujte sve bliže. Ovaj proces će uspjeti samo ako ćete biti jako smireni i samouvjereni. Gledajte to tako da će samo tako vaš pas poštivati vaše dijete i prihvatiti ga kao nešto vaše.

Nije važno samo psa naučiti da poštuje dijete, važno je naučiti i dijete kako treba poštivati psa! Naravno to ćete ga učiti s vremenom, ali je vrlo važno da taj korak ne smetnete s uma.

Prilikom druženja djeteta i psa vrlo je važno da bude prisutan nadzor! Pas ne bi smio biti pored djeteta koje uči hodati i koje je puno energije kako ne bi ozlijedilo psa. Učite dijete od najranijih dana da se psa ne smije potezati za uši i rep, te da se ne smije nadmetati sa psom oko neke igračke.

Dijete ne smije NIKADA biti grubo prema psu, nego mu stalno morate ponavljati kako se treba ponašati prema psu. Samo tako će dijete brže i bolje naučiti kako se pravilno ponašati sa psom. Tako ćete i svom psu pokazati da mu dijete neće nauditi te da nije nikakva opasnost.

Samo tako postavljen odnos između djeteta i psa će imati sretan završetak te će vam pružiti miran i skladan život pun ljubavi.