Prvi razgovori s vašim djetetom

Nakon otprilike tri mjeseca djeca zaista počinju glas upotrebljavati za mnogo više od plakanja, a do dobi od četiri mjeseca često proizvode zvukove dok s njima razgovarate.

Vaše dijete može izgovarati jednostavne zvukove poput “ku”, “gu”, “ka”, “da”, “ba”, “na”, “ma” i tako dalje, a kad počne uživati u zvuku svoga glasa, eksperimentirat će proizvodeći visoke i niske glasove – katkad ćete čuti neobično cviljenje dok dijete iskušava novi zvuk.

Odvojite malo vremena kako biste sjeli i poslušali dijete. Možete to učiniti svaki put kad se igrate, čak i za kupanja ili pri promjeni pelena. Možda ćete trebati pričekati dok pronađe glas, ali ako budete strpljivi, možda vam nešto “kaže”.

Ponovite djetetov zvuk kako biste ga ohrabrili da vam “priča” dalje. Možete odgovoriti i jednostavno gledajući dijete u oči te smješkajući se i kimajući glavom dok ono brblja. Tako pokazujete da doista slušate – to je početak razgovora.

Pokušajte na bebino brbljanje odgovoriti nešto poput: “O, je li tako?” Vjerojatno ćete govoriti nježnim glasom visoke intonacije dok razgovarate s djetetom – to je prirodna reakcija i pokazalo se da takav ton novorođenče potiče na pričanje i učenje jezika.

Smanjite pozadinsku buku na što manju mjeru tijekom ove aktivnosti zato što bebe nisu posebno vješte u razdvajanju zvukova.

Možete pjevušiti pjesmice s bebom: primijetit ćete kako vam se pridružuje vlastitim glasovima. Stanite i poslušajte, a kad završi, pohvalite ju i ponovite njezine glasove kako biste ju ohrabrili na još “pjevanja”. Ako vaše dijete ispusti produljeni “aaah”, kratko prekrijte njegova usta dlanom i sklonite ga kako biste varirali zvuk – sviđat će mu se ova igra jednom kad uhvati ritam.

Pozitivni učinci

Potiče dijete da se služi glasom

Što pozitivnije odgovarate na zvukove koje beba proizvodi, to će se ona više služiti glasom. Tako će mnogo vježbati govorni aparat kojim upravlja osamdeset mišića – bebi je potrebno otprilike godinu dana kako bi stekla potpunu kontrolu. Do pet mjeseci većina beba ima toliku kontrolu nad govornim aparatom da mogu proizvoditi zvukove koji nalikuju na govor (iako većina beba ne izgovori prvu riječ do otprilike godinu dana).

Pomaže razvoju govora

Odgovaranje na bebin “govor” ključno je za razvoj njezina govora. Ponavljanjem zvukova i pokazivanjem kako slušate što ima reći učite novorođenče osnovama konverzacije i pokazujete mu kako se može služiti glasom za komunikaciju.
To će pozitivno utjecati na budući razvoj govora i može ohrabriti bebu da rano progovori.

Naslov knjige: Pametno dijete
Autor: Simone Cave i dr. Caroline Fertleman
Izdavač: MOZAIK KNJIGA
Cijena izdanja: 139,00 Kuna
Želite li saznati više o naslovu ili ga kupiti možete to učiniti na ovom linku Pametno dijete