Rani znaci trudnoće

Svaka je žena drugačija, svako je iskustvo trudnoće drugačije, svačije tijelo reagira drugačije na promjene.

Početak trudnoće, koja se zaista s pravom naziva “drugo stanje”, također se različito manifestira od žene do žene pa dok jedne tek izostankom mjesečnice posumnjaju da su trudne, druge “znaju” i osjete promjenu već od prvih trenutaka.

Rani znaci i simptomi trudnoće često su prilično slični promjenama u tijelu koje se događaju uoči mjesečnice pa nije uvijek jednostavno prepoznati radi li se ipak o trudnoći.

Naravno, jedina sigurna potvrda trudnoće je kućni test koji s gotovo 100-postotnom točnošću može pokazati rađa li se novi život, ili pak test krvi, odnosno test na beta-podjedinicu (HCG), koji se može napraviti između 8. i 11. dana od začeća.

Unatoč tome što se simptomi trudnoće razlikuju od žene do žene, ipak je moguće izdvojiti nekoliko ključnih simptoma koji ukazuju na potencijalnu trudnoću.

Oskudno krvarenje

Šest do dvanaest dana od oplodnje može se pojaviti slabo implantacijsko krvarenje koje se javlja kada se embrij prihvati za zid maternice, popraćeno grčevima sličnima onima uoči i tijekom mjesečnice.

Osjetljive grudi

U ranoj fazi trudnoće, zbog naglog rasta ženskih hormona, grudi mogu postati napete i osjetljive na dodir, a područje oko bradavica može potamnjeti. Često je kroz kožu vidljiv i splet vena. Sve je to priprema za jednu od novih važnih funkcija buduće majke – dojenje.

Simptomi

Jutarnje mučnine

Dobro poznat rani simptom trudnoće su mučnine koje mogu biti popraćene i povraćanjem. Iako ih uvriježeno nazivamo “jutarnjima”, nije neobično da se jave u bilo koje doba dana. Uobičajeno se počinju javljati tri tjedna nakon oplodnje.

Uz to, novopečenoj trudnici odjednom mogu početi smetati različiti mirisi i okusi koji su joj do jučer bili omiljeni. Iako se ne javlja kod svih žena, neke žene mučnina i osjetljivost na okuse i mirise može pratiti tijekom cijele trudnoće.

Umor

Već tjedan dana od oplodnje kod nekih se žena počinje javljati umor i želja za beskrajnim spavanjem. Taj simptom, na sreću, nestaje nakon prvog tromjesečja, a vezan je uz porast razine HCG-a, pojačano lučenje progesterona te povišenu tjelesnu temperaturu.

Uz to, postoje i drugi razlozi za pojačanu pospanost u toj fazi, poput niske razine šećera u krvi, niskog krvnog tlaka te naglog porasta proizvodnje krvi.

Učestalo mokrenje

Potreba za češćim mokrenjem također može biti jedan od ranih znakova trudnoće, a može se pojaviti već između šestog i osmog tjedna zbog pritiska povećane maternice na mjehur te zbog povećane razine hormona trudnoće.
Također, moguće je da urin potamni te mu se pojača miris. Zbog toga je važno piti više vode nego inače.

Zatvor

Nagli porast progesterona koji usporava prolaz hrane kroz crijeva te peristaltiku može izazvati zatvor. Hrana bogata vlaknima i dovoljna količina tekućine (najbolje vode) može ublažiti taj neugodan problem.

Porast bazalne tjelesne temperature

Prvi znak trudnoće može biti i povišena jutarnja temperatura. Pojedine žene i tijekom odnosno nakon ovulacije osjete porast bazalne temperature.

Promjene raspoloženja

Uz “divljanje” hormona koje se događa prelaskom tijela u “drugo stanje”, nije neobično da je trudnica razdražljiva i promjenjiva raspoloženja. Zbog toga je važno da se u ranoj fazi puno odmara i “ugađa” samoj sebi kako bi izbjegla stresne situacije koje joj mogu naškoditi.

Simptomi

“Podivljali” ten

Hormonalne promjene često mogu biti uzrok promjenama u tenu pa nije neobično da se pojavi koji prištić. Također se, zbog povećane pigmentacije kože, može dogoditi da potamne madeži ili se pojave mrlje. Te promjene najčešće nestaju nakon prvog tromjesečja.

Izostanak mjesečnice

“Najpouzdaniji” znak trudnoće svakako je izostanak mjesečnice, iako se to, naravno, može dogoditi i zbog drugih razloga. No i ako su izostali gore navedeni simptomi, kašnjenje mjesečnice najčešće ponuka žene da naprave test na trudnoću.

Vrijeme za prenatalnu skrb

Svi navedeni simptomi trudnoće mogu i ne moraju značiti trudnoću i za finalnu potvrdu najbolje je napraviti kućni test ili test krvi.

U svakom slučaju, što se prije utvrdi trudnoća, prije ćete početi prenatalnu skrb koja uključuje sve kontrolne postupke, od kontrolnih pregleda, laboratorijskih pretraga, savjetovanja… s ciljem rađanja zdravog novorođenčeta te očuvanja zdravlja buduće majke.

Piše: Wishmama