Sistematski pregled za tatu

Kako bi otkrili bolest u ranoj fazi važno je redovito kontrolirati zdravlje kod liječnika. Ako se bolest otkrije na vrijeme može se vrlo lako izliječiti. Da bi na vrijeme otkrili bolesti i pravovremeno ih počeli liječiti u nastavku vam donosimo neke od pregleda koje bi svaki muškarac trebao napraviti.

Pregled testisa trebaju obaviti svi muškarci između 20. i 54. godine života, a bilo bi dobro kada bi svaki muškarac redovito obavio samo pregled. Ova vrsta raka se razvija u reproduktivnim žlijezdama koje proizvode spermije, a ukoliko u obitelji postoji oboljenje od raka testisa ili se testisi nisu spustili potrebno je obaviti i dodatne preglede.

Pregled prostate treba obaviti svaki muškarac bez iznimke jer je rak prostate najčešći oblik raka kod muškaraca. Ovaj oblik raka se razvija sporo, a postoje testovi za rano otkrivanje bolesti. Zdravlje prostate se može utvrditi putem specifičnog antigena prostate iz krvi i putem digitalno rektalnog pregleda.

Pregled kože je obavezan jer jedan od najopasnijih oblika raka je rak kože poznatiji kao melanom. Što je osoba starija to je veći rizik od razvoja melanoma. Ukoliko se na koži uoči bilo kakva promjena, posebice ako je riječ o madežu potrebno je brzo reagirati i posjetiti specijalista.

Pregled razine kolesterola u krvi može spriječiti mnoge opasne bolesti poput raznih srčanih oboljenja i moždanog udara. Naslage na stijenakama arterija uzrokuje visoka razina LDL kolesterola u krvi. Lijekovi i promjene u načinu života smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i loš kolesterol.

Razinu kolesterola se može utvrditi putem vađenja krvi na tašte. Test krvi će pokazati razinu dobrog i lošeg kolesterola i masnoća u krvi. Nakon navršene 35. godine života muškarci trebaju redovito mjeriti razinu kolesterola u krvi.

Pregled krvnog tlaka se mjeri pomoću tlakomjera, koji je važno obaviti kako bi se spriječile sve bolesti koje mogu nastupiti uslijed visokog krvnog tlaka.