Osmi mjesec trudnoće – uzbuđenje raste

U osmom mjesecu trudnoće, trudnice sve više zamara trbuh koji je sada veličine lubenice. Emocionalno su trudnice u ovom mjesecu sve više zabrinute za djetetovo zdravlje, te imaju sve veći strah od trudova i porođaja.

Većina trudnica u ovom mjesecu trudnoće osjeća uzbuđenje, veliku želju za krajem trudnoće, tjeskobu zbog porođaja i rastresenost koja je sve veća.

Na liječničkom pregledu će se ustanoviti visina vrha maternice, osluškivat će se rad fetalnog srca, obaviti pretraga urina, mjeriti težina i krvni tlak, te ustanoviti položaj i veličina fetusa.
Udaljenost vrha maternice od vrha stidne kosti odgovara broju tjedana trudnoće, pa se u 35. tjednu trudnoće vrh maternice nalazi 35 centimetara iznad stidne kosti.

U osmom mjesecu trudnoće mogući su simptomi poput žgaravice, želučanih tegoba, začepljenosti ušiju, povremenih glavobolja, slabosti, bolova u leđima, hemeroida, poteškoća pri spavanju, kolostruma u dojkama, pritiska ili bolova u zdjelici, svrbeži trbuha, sve češće Braxton Hicksove kontrakcije, sve obilniji bjelkasti iscjedak iz rodnice, napuhnutost, povremeno krvarenje iz nosa, pojačan zatvor, vrtoglavicu, krvarenje desni, blago oticanje gležnjeva i stopala, ispupčenost pupka, nespretnost, grčeva u nogama, proširenih vena nogu, sve teže disanje i povećanje dojki.

Fetus je težak oko 2500 grama i dugačak oko 45 centimetara. Dnevno po danu dobiva oko 14 grama, te je popunjen i manje izboran, zbog masnih naslaga koje mu daju sve više popunjen oblik.

Oko zapešća i na vratu se stvaraju nabori, a na laktovima i koljenima su se počele formirati jamice. Zbog malo mjesta u maternici, dijete ima manje prostora za aktivnosti, zbog čega su udarci blaži, a okretanje i migoljenje je sve češće.
Fetus ima faze aktivnog sna, aktivne budnosti, mirne budnosti i dubokog sna. Mozak se i dalje razvija velikom brzinom, te su pluća sve više zrela. Ukoliko se dijete rodi u osmom mjesecu trudnoće, postoje odlični izgledi za dobro zdravlje.

Ana Zibar