Ovisno o vašim željama ovaj burek se može pripremati od raznih vrsta mesa, a kuhari i pravi gurmani smatraju da je burek od mesa jedino ispravno zvati burekom, sve ostalo su pite (poput pite od sira, krumpira, zelja…).
Donosimo vam sastojke za pripremu bureka od mesa za prste polizati:) i to ravno iz restorana u srcu Istanbula koji se nalazi uz sam bazar začina.
Iskusni kuhar ovog restorana otkrio nam je recept za jedno od najpoznatijih jela ovog dijela svijeta, a to je jedinstveni burek od mesa kojeg i mi rado jedemo i uživamo u njegovim slasnim zalogajima.
Sastojci za burek:
60 dkg mljevenog mesa (vrsta mesa prema izboru, nabolje crveno meso)
manja glavica crvenog luka
1/2 kg mekog brašna
3 dcl mlake vode
1/2 dcl ulja
malo soli
sol, biber, mješavina biljnih začina
Priprema bureka od mesa
Umijesite tijesto od brašna, mlake vode, ulja i soli te ga nastavite mijesiti na pobrašnjenoj podlozi tako dugo dok ne postane glatko i prestane se lijepiti za prste.
Podijelite tijesto na tri dijela jednaka dijela i svaki još kratko razvaljajte, namažite ih uljem i stavite na krpu da se odmara nekih 20 do 30 minuta.
Tips&Tricks
Dok se tijesto “odmara” bitno je da nije hladno u prostoriji, jer onda tijesto puca.
Dok tijesto za burek stoji, sitno nasjeckajte luk i zajedno sa začinima dodajte u meso (možete staviti i malo sode bikarbone u smjesu), zatim podijelite i ovu smjesu na tri dijela.
Na radni stol rasprostrite stolnjak te jadan dio tijesta stavite na njegovu sredinu i razvlačite ga lagano od sredine prema van.
Kada ste počeli primjećivati da se kroz tijesto lagano nazire stolnjak dobili ste “prozirno” tijesto koje je nakon pečenja hrska pod zubima:)
Smjesu s meso započnite stavljati s jedne i druge strane stolnjaka u manjim komadićima i sve malo pouljite.
Tada stolnjak s jedne strane zarolajte do sredine pa tako učinite i s drugim krajem stolnjaka.
Prorežite tijesto s mesom kroz sredinu tako da dobijete dvije odvojene “kobasice”. Zamotajte svaku posebno i dobili ste izvrstan izgled bureka.
Tada namažite posudu za pečenje uljem i složite bureke te ih pecite na 180 C oko 30 minuta (ovisno o jačini pećnice).
Tips&Tricks
Kada su vaši bureci gotovi treba ih malo poprskati s vodom, koju ste prethodno zakuhali s malo soli.
Tada sve poklopite i ostavite 10-ak minuta da smekšaju.
Dobar tek!
Izvor: Wish hr