Patlidžani su idealna ljetna namirnica jer kriju brojne zdravstvene dobrobiti, a mogu se pripremiti na bezbroj načina tako da odgovaraju svakome – od klasičnih pohanih, pečenih na roštilju, punjenih mesom i sirom, u musaki, kao pire ili čak čips, oduševit će i najmanje.
Talijani ih koriste i kao zamjenu za meso u tjestenini, a mogu se i puniti mljevenim mesom i kuhati poput tradicionalnog bakinog recepta za recept punjenu papriku ili tikvice.
Zanimljivo je da se patlidžan smatra povrćem, ali je on u svojoj naravi voće jer raste iz biljke koja cvjeta i sadrži sjemenke, a botanički gledano, spada u istu skupinu voća s rajčicom.
Patlidžan ima i mnogo lica – dolazi u svakakvim veličinama, a koža mu može varirati. Iako je najpoznatiji u ljubičastoj ‘odori’, on može biti i crven, zelen ili čak crn.
Bogat nutrijentima i antioksidasnima
Patlidžan je prepun važnih nutrijenata, što znači da vrvi vitaminima, mineralima i vlaknima u vrlo malo kalorija.
Saveznik je i u održavanju mladolikosti, jer sadrži visoku razinu antioksidansa, tvari koje pomažu tijelu obraniti se od štetnih slobodnih radikala, uzročnika starenja i narušavanja organizma.
Pomoć malim dijabetičarima
Patlidžan je odličan i za dijabetičare, zato što može pomoći u održavanju krvnog šećera pod kontrolom. To je primarno zbog toga što je bogat vlaknima pa prolaze bez poteškoća kroz probavni sustav. On usporava proces probave, čime se usporava i apsorpcija šećera u organizmu i tako se izbjegavaju nagli porasti šećera u krvi.
Pomaže pretiloj djeci
Kako je pun vlaknima, dat će dugotrajan osjećaj sitosti nakon konzumiranja. Time se će izbjeći nepotrebna grickanja između obroka, a sa samo 20 kalorija u jednom cijelom patlidžanu, nećete se brinuti o veličini porcije.
Patlidžani se mogu koristiti u jelima kao zamjena za neke sastojke koji su jako kalorični, poput mesa, što ga čini idealnim i za malene vegetarijance.
Zbog raznovrsnosti pripreme, patlidžan se vrlo lako može integrirati u vašu prehranu. Čak i ako se zaželite čipsa, posegnite za patlidžanom i napravite prema predloženom receptu ovaj fenomenalan i jednostavan hrskavi čips!
Čips od patlidžana
Sastojci:
• 1 patlidžan, narezan na tanke ploške
• 64 grama krušnih mrvica (ne sušenih)
• 16 grama ribanog parmezana
• 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan (ako ga djeca vole)
• ½ žličice origana
• dvije grančice svježeg peršina, sitno nasjeckane
• sol i papar prema želji
• 2 žlice nekog biljnog ulja (suncokretovo, maslinovo…)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva
2. Narezane ploške prepolovite po pola pa ih postavite u lim obložen papirom za pečenje
3. U zdjeli povežite krušne mrvice, parmezan, češnjak, peršin, sol i papar. Pospite smjesom ploške patlidžana.
4. Poškropite patlidžane biljnim uljem
5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta, dok ploške ne postanu sasvim hrskave, poput čipsa.
U slast!