Kolač s višnjama i bijelom čokoladom

Volite li kremaste kolače, sočne kocke s višnjama i bijelom čokoladom pravi su izbor za vas, jer sezona višanja upravo je pred nama!

Težina recepta: Jednostavno

Sastojci

Biskvit s višnjama
2 jaja
80 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica ½ manjeg limuna
100 ml mlijeka
100 ml ulja
100 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
½ količine višanja iz kompota ili svježe višnje kojima ste uklonili koštice

Žele od višanja
300 ml soka od višanja
25 g gustina
50 g šećera
ostatak višanja iz kompota ili ostatak svježih višanja kojima ste uklonili koštice

Puding krema od vanilije
400 ml mlijeka
1 puding s okusom vanilije
80 g šećera
1 vanilin šećer
100 g margarina sobne temperature

Ganache od bijele čokolade
200 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade

Priprema kolača s višnjama

Višnje stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine, a sok sačuvajte.

Jaja i šećer miksajte barem 3 minute tako da dobijete gustu, kremastu smjesu. Smjesu nastavite miksati na najmanjoj brzini pa dodajte ulje, mlijeko i naribanu limunovu koricu. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa kuhačom sjedinite sve sastojke.

Kalup za pečenje (20×30 cm) namastite i pobrašnite. Izlijte pripremljenu smjesu, a po vrhu ravnomjerno rasporedite pola količine višanja. Biskvit pecite 15-20 minuta na 180ºC. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Sok koji je preostao iz kompota od višanja ulijte u mjernu posudicu. Trebali biste imati 300 ml soka, a ako vam ga nedostaje dodajte malo vode. Dio soka pomiješajte s gustinom, a ostatak soka zajedno sa šećerom zagrijte do vrenja.

Dodajte razmućeni gustin pa skuhajte kremu da bude gusta kao puding. Maknite s vatre i umiješajte ostatak višanja. Kremu od višanja izlijte preko ohlađenog biskvita.

Za pripremu bijele kreme, prašak za puding razmutite u malo mlijeka, a ostatak mlijeka i šećer zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Ohlađeni puding dobro izmiksajte s margarinom sobne temperature.

Kremu premažite preko ohlađene kreme od višanja i lijepo zagladite.
Kolač prelijte ganache kremom od bijele čokolade.

Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa ubacite razlomljenu bijelu čokoladi. Kremu miješajte dok se čokolada ne otopi.

Kolač spremite u hladnjak barem na nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Idući dan kolač režite na kocke i poslužite se!

Slatki svijet