Kakav bi to blagdanski stol bio bez mirisne štruce domaćeg tijesta nadjevenog slasnim orasima?
Uskrs, Božić i gotovo sve posebne prilike u Hrvata slave se uz bogatu blagdansku trpezu, na kojoj ćete najčešće pronaći orehnjaču, makovnjaču i slične tradicionalne slastice. Mi vam dajemo recept za domaću orahnjaču, koji je primjenjiv i za punjenje s rogačem ili nekom sličnom namirnicom.
Namirnice:
700 g brašna za dizana tijesta
350 g šećera
600 g mljevenih oraha
100 grama grožđica
½ litre mlijeka
3 jaja
30 g maslaca
40 dag svježeg kvasca
1 vanilin šećer
limunova korica
prstohvat soli
rum po želji
šećer za posipanje
Priprema:
U dubokoj zdjeli razmrvite svježi kvasac te ga prelijte s 200 ml mlijeka i žlicom šećera. Izmiješajte sastojke, prekrijte ih krpom i stavite da se „dižu“ petnaestak minuta na toplom mjestu.
U loncu na štednjaku zagrijte 300 grama šećera s preostalim mlijekom. Ovoj smjesi dodajte malo naribane limunove korice (može i narančina!), mljevene orahe te grožđice koje ste prethodno namočili u rumu. Ako ne želite alkoholnu orehnjaču, grožđice možete namočiti u mlijeku, ili ih kremi dodati bez prethodnog vlaženja. Kremu kuhajte dok ne postigne željenu gustoću, pa ju odložite sa strane da se ohladi.
Kad radite tijesto imajte na umu da se mokre namirnice i suhe namirnice miješaju odvojeno. U brašno stoga dodajte ostatak šećera, jedan vanilin šećer i prstohvat soli, a svježi kvasac promiješajte s jednim jajetom. Spojite namirnice zajedno, izradite tijesto mikserom ili rukama, od njega načinite kuglu, te ju ostavite barem pola sata na toplom mjestu da se digne.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, a svaki od njih razvucite u pravokutnik debljine oko jednog centimetra. Žlicom ravnomjerno prekrijte obje površine tijesta nadjevom te ih savijte u štrucu. Lim za pečenje namažite maslacem, a na njih stavite štruce orahnjače koje ste premazali s dva izmućena jaja. Orahnjače pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzija oko 40 minuta.
Tople orahnjače pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!