Potpuno zdravi namaz od lješnjaka

Nutella – ili ju voliš ili ne!

Čini li Vam se ponekad da biste ljude mogli uredno podijeliti na one koji vole Nutellu i na one koji ju ne mogu smisliti? Bez obzira na svoju popularnost, taj je namaz sigurno jedan od razloga zbog kojeg mnogi s teškoćom ulaze u omiljene komade garderobe :-). Pročitate li deklaraciju na teglici Nutelle, čak i ako niste stručnjak, ubrzo će vam postati jasno da lješnjaka ima „u tragovima“ dok šećera, masti i raznih umjetnih dodataka ima u obilju. Uz malo truda i prirodnih sastojaka možete sami, u kućnoj radinosti, napraviti namaz od lješnjaka i kakaa čiji sastav neće biti direktan napad na vašu liniju.

Nutella – jednostavnim receptom do okusa sreće

Za jednu teglicu od cca. 300 grama potrebno je:
> 200 grama lješnjaka (možete ih prethodno malo popržiti u pećnici)
> kakao u prahu (gorki) – dodajete prema vlastitom ukusu
> 100 grama maslaca ili kokosovog ulja (imajte na umu da će namaz s dodatkom kokosovog ulja poprimiti i kokos-aromu)
> stevija, med, zaslađivač, šećer (ovaj dio ostavljam svakome na volju, sami izaberite ono što vam najbolje odgovara)

Postupak:

Lješnjake malo popržite u pećnici. Nakon što su se ohladili zamotajte ih u kuhinjsku krpu i istucajte batom za meso kako biste ih djelomično usitnili. Ukoliko imate jedan od onih predivnih, velikih, samostojećih Kitchen-Aid „pomagača“ – ovaj korak sa batom za meso možete potpuno preskočiti i jednostavno ubaciti lješnjake u blender, sretnici!

Usitnjene lješnjake, dakle, blendajte štapnim mikserom ili blenderom kakvog imate pri ruci. Idealno bi bilo dobiti što glatkiju pastu ali neće smetati i ako Vam (za)ostanu manji komadići lješnjaka. U pastu zatim, i dalje blendajući, dodajte maslac (ili kokosovo ulje), zaslađivač (po želji) te kakao prah. Tu već možete povremeno i prestati blendati te, s vremena na vrijeme, provjeriti okus namaza.

I to je to! Kada ste zadovoljni okusom, prebacite Nutella namaz u neku zgodnu posudicu ili čašicu te ga, za početak pohranite u hladnjak da se malo stisne.

Na kraju priče, dajte svojem namazu ime kakvo želite ? i koristite ga (s mnogo manje grižnje savjesti nego Nutellu s početka priče) na palačinkama, kruhu, keksićima ili tu i tamo žlicom provjerite da li je sve u redu :-).

Izvor: http://www.rlonca.mojweb.com.hr