Zdrava prehrana nipošto ne isključuje grickalice – pripremljene na odgovarajući način i sa zdravim sastojcima, one su hranjiv i ukusan dodatak prehrani.
Zato vam donosimo nekoliko recepata koji će se svidjeti i najmlađima, a koje lako možete pripremiti kod kuće i na zdrav način zadovoljiti potrebu za grickanjem između obroka.
Kokice
Kada ćete za iduću filmsku večer pripremati kokice, preskočite mikrovalnu i umjesto toga iskoristite aparat za kokice bez ulja koji za pripremu kokica koristi vrući zrak – pretvorite ovu popularnu grickalicu u zdrav i zasitan obrok.
Kokice mogu biti zdrava grickalica pripremite li i ih na odgovarajući način koristeći kućni aparat za kokice. Domaća priprema ujedno znači više slobode i kreativnosti u odabiru okusa pa umjesto tradicionalnih slanih kokica isprobajte nešto novo.
Sastojci:
ulje u spreju
1/2 žličice češnjaka u prahu
1 žličica mješavine dalmatinskih začina
20 g sitno ribanog parmezana
Kokice pripremite prema uputama aparata za izradu kokica. Poprskajte ih uljem u spreju, dodajte začine i sir te dobro promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede po kokicama.
Pečeni slanutak
Ova slasna alternativa kokicama odličan je izvor biljnih proteina, dijetalnih vlakana, složenih ugljikohidrata, vitamina B6 i C, folne kiseline, magnezija, fosfora i cinka te antioksidansa. Pola šalice slanutka ima tek 130 kcal, tako da ga možete grickati bez grižnje savjesti – pogotovo kada ga pripremite po ovom receptu.
Sastojci:
1 konzerva slanutka
ulje u spreju
sol
slatka dimljena paprika
Slanutak iscijedite, operite i osušite papirnatim ručnicima. Prebacite ga u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, lagano poprskajte uljem u spreju, posolite i pecite na 200 °C 20–30 minuta, dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
Gotov slanutak začinite s nekoliko prstohvata mljevene paprike i poslužite. Ostatke čuvajte u dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana.
Pripremite slastan humus kojeg ćete kombinirati s mrkvom, paprikom ili krastavcem narezanim na štapiće
Evo još jedne ideje kako slanutak pretvoriti u hranjivu i ukusnu grickalicu.
Sastojci:
1 konzerva slanutka
60 ml hladne vode
1 režanj češnjaka
45 g tahinija
1/2 žličice soli
sok od 1 limuna
naribana korica polovice limuna
Slanutak temeljito isperite, s vodom dodajte u sjeckalicu ili snažan blender te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ostale sastojke i nastavite miksati, po potrebi dodavajući još vode postane li smjesa pregusta.
Poslužite u zdjelici s malo maslinovog ulja na vrhu.
Energetske pločice
Energetske pločice popularnost duguju svojoj praktičnosti i jednostavnosti. Odličan su brzi doručak ili snack između obroka, ne zahtijevaju kompliciranu pripremu, a pripremiti ih možete na tisuću i jedan način.
U našem receptu spajamo zobene pahuljice, maslac od kikirikija i bučine sjemenke u bogatu kombinaciju proteina, zdravih masnoća i neodoljivih okusa.
Sastojci:
240 g kremastog maslaca od kikirikija
200 g meda
1 žličica ekstrakta vanilije
225 g zobenih pahuljica
50 g usitnjene tamne čokolade
20 g bučinih sjemenki
U velikoj zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, med i ekstrakt vanilije. Nakon što smjesa postane homogena, dodajte zob, čokoladu i sjemenke te dobro promiješajte. Smjesu čvrsto utisnite u lim za pečenje veličine 20×20 cm, prethodno obložen papirom za pečenje. Stavite u hladnjak na nekoliko sati kako bi se smjesa stisnula, a zatim je narežite na pločice.
Tzatziki
Ovo tradicionalno grčko jelo oduševit će ljubitelje laganih i začinjenih umaka. Tzatziki je bogat proteinima, probioticima i kalcijem, a osvježavajući okus savršen je za toplije dane.
Sastojci:
75 g ribanih krastavaca
280 g gustog grčkog jogurta
1 žlica soka od limuna
1/2 žlice maslinovog ulja
1 usitnjeni režanj češnjaka
1/4 žličice soli
1 žlica nasjeckanog kopra
1 žlica nasjeckane mente
Iscijedite višak vode iz ribanih krastavaca i zatim ih u zdjelici srednje veličine pomiješajte s ostalim sastojcima. Prije posluživanja dobro ohladite.
Muffini od tikvica
Neočekivana kombinacija povrća i deserta – muffini od tikvica koji oduševljavaju slasnim okusom i nutritivnim bogatstvom.
Sastojci:
200 g oštrog brašna
2 velika jaja
100 ml biljnog napitka
100 ml otopljenog kokosovog ulja
80 g šećera
6 g praška za pecivo
1 žličica cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 žličica ekstrakta vanilije
70 g sjeckanih oraha
1 veća tikvica
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj mokre. Mokrim sastojcima prvo dodajte naribanu tikvicu, pomiješajte te dodajte smjesu suhih sastojaka. Umiješajte smjesu, dodajte nasjeckane orahe te još jednom pomiješajte. Pecite 16–20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C.
Smoothie od cimeta i kave
Ovaj osvježavajući napitak dat će vam prijeko potreban poslijepodnevni nalet energije i zadovoljiti potrebu za slatkim svojom neodoljivom kombinacijom banane, badema i – kave.
Sastojci:
1 smrznuta banana
1 žlica maslaca od badema
4 žlice kuhane kave
4 kocke leda
180 ml mlijeka ili biljnog napitka
1 žličica cimeta
Pomiješajte sve sastojke u blenderu dok se ne sjedine u glatku smjesu. Po želji dodajte jednu žlicu proteina u prahu s okusom vanilije kako biste napitak pretvorili u zdrav izvor proteina.
Domaći krekeri
Domaći krekeri odličan su odabir kada ste raspoloženi za nešto hrskavo. Bogati su vlaknima, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, antioksidansima i mineralima te će vas napuniti zdravom i hranjivom energijom.
Sastojci:
80 g rižinog brašna
50 g bademovog brašna
80 g sjemena konoplje
2 žlice mljevenog lana
2 žlice sjemenki sezama
1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 žlica maslinovog ulja
4 žlice vode
U posudu prvo dodajte suhe sastojke, a zatim ulje i vodu te mijesite rukama dok ne dobijete čvrstu kuglu. Razvaljajte je između dva lista papira za pečenje dok ne dobijete tijesto debljine oko 3 mm. Nožem izrežite na kvadratiće veličine 5 cm te stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 °C, na oko 25 minuta – odnosno dok krekeri ne poprime zlatno-smeđu boju na rubovima.
Puding od chia sjemenki
Ovaj ukusan desert savršena je alternativa tradicionalnim pudinzima i jogurtima punim praznih kalorija i šećera. Osim što će vas zasladiti, chia puding bogat je vlaknima pa će uvelike pomoći vašoj probavi.
Nešto za mamu i tatu
OVDJE saznajte zašto chia sjemenke trebate uvrstiti u svoj detox plan
Sastojci:
2 žlice kakaa
2 žlice meda
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 šalica napitka od zobi ili badema
40 g chia sjemenki
Dodajte sve sastojke u sjeckalicu i miješajte dok ne nastane kompaktna smjesa. Podijelite je na dva dijela i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata te poslužite s osvježavajućim svježim voćem poput malina ili jagoda.
OVDJE pronađite još dav sjajna recepta s chio sjemenkama i tome
Omiljeni chia puding
Osvježavajući chia puding s kokosom i svježim voćem
Avokado na tostu
Omiljeno jelo milenijalaca to je s razlogom: zdrave masnoće, vlakna, vitamini i minerali u kombinaciji s probiotičkim svojstvima sourdough kruha riznica su zdravlja za tijelo, a osvježavajuć okus oduševljava i najistančanije nepce – čak i bebino.
Sastojci:
1/2 zrelog avokada
1 žlica limunovog soka
šnita sourdough kruha
Zgnječite polovicu avokada, dodajte sok od limuna i pomiješajte. Smjesu namažite na tostiranu šnitu kruha i uživajte.
Za kraj
Ovi jednostavni recepti zadovoljit će vašu potrebu za grickanjem na zdrav način bez žrtvovanja okusa. Ove zdrave grickalice unijet će raznovrsnost u vašu prehranu, a u njima možete uživati bez grižnje savjesti, znajući da pritom činite nešto dobro za dugoročno zdravlje svojeg tijela.
___________________________________________________________________
Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.