Napravite najbolju čašu cijeđenog prirodnog soka

Prirodno cijeđeni sokovi izvor su zdravlja, vitamina i bogatih nutritivnih vrijednosti.

Ovisno o prilikama i željama zdrave sokove bio sokove možete uz malo kreativnosti i sami za svoju obitelj pripremiti kod kuće. Svježe izrađeni sokovi pružit će organizmu osvježenje, zdravlje i potrebnu dozu vitamina za održavanje imunološkog sustava.

U narednom tekst donosimo vam pozitivne strane konzumacije prirodno ocijeđenih sokova, načine na koje možete ocijediti željeni napitak te za kraj neke zanimljive kombinacije voća i povrća.

smoothie15 hrana

Zašto su prirodno cijeđeni sokovi zdravi?

Svi većinom želimo piti prirodne sokove i želimo ih pripremati naročito za svoju djecu, jer smo već shvatili da su cijeđeni sokovi dobri za tijelo iz mnogo različitih razloga.

Neki uživaju u raznovrsnim okusima voća i povrća, drugi žele napraviti detoksikaciju organizma dok djeci žele pružiti trenutno osvježenje i nutritivne vrijednosti, ali je najbolje kada je cijeđenje sokova dnevna kućna rutina.

Ako usporedite sokove iz trgovina i prirodne sokove možete zaključiti da su mnogi od njih puni dodatnog šećera, umjetnih zaslađivača i konzervansa u odnosnu na one prirodno pripremljene kod kuće.

Naravno trebamo naglasiti da i u nekim trgovinama također možemo pronaći prirodno iscijeđene sokove bez dodatnog šećera i konzervansa, međutim njih uglavnom nalazimo u specijaliziranim trgovinama čime njihova cijena postaje znatno viša.

Prirodni sokovi tijelu daju osvježenje, odličnu kombinaciju vitamina, minerala i šećera, služe za detoksikaciju, pomažu i kod nekih zdravstvenih problema (savjetovati se s liječnikom), za održavanje tjelesne mase ili jednostavno samo zbog dobrog osjećaja. Kod djece sokovi daju osjećaj užitka, hidratiziraju ih i daju im potrebne vitamine i ostale nutritivne vrijednosti u kratkom vremenskom periodu, jer ih tijelo vrlo brzo apsorbira.

smoothie žuti

Kako sami možemo pripremiti prirodne sokove kod kuće?

Za početak važno je naglasiti da svatko od nas kod kuće može pripremiti vlastiti prirodno cijeđeni sok.

Potrebno je nabaviti svježe i organske namirnice, oprati ih, dobro očistiti, a potom željenu kombinaciju pomiješati u blenderu (kućni mikser), normalnom sokovniku ili sokovniku za hladno prešanje.

Cijene sokovnika su jako različite, a međusobno se razlikuju u načinima usitnjavanja namirnica, snazi i jačini, iako vam je za svaki željeni mix dovoljan sasvim jednostavan sokovnik.

Izrada prirodnih sokova uvijek je znatno skuplja nego da ste kupili gotov sok iz dućana, budući da je potrebno puno više namirnica (voća i povrća) iz kojih se cijedi sok kako bi dobili jednu čašu kvalitetnog soka.

Zanimljive kombinacije i recepti

Ovisno o vlastitim željama i okusima sami možete odabrati sok prema vrsti namirnica koju voli vaša obitelj. Neki ljudi više preferiraju voćne sokove dok drugi vole različite kombinacija s povrćem.

Donosimo najzanimljivije kombinacije, a na vama je samo da odaberete svoju čašu zdravlja.

• Jabuka, grejp i mrkva
• Jabuka, grejp, limun
• Jabuka, grejp i naranča
• Kiwi, banana i limun
• Jabuka, cikla i limun
• Ananas, jabuka i šipak
• Jabuka, malina i borovnica
• Krastavac, zelena salata, jabuka, celer i limun
• Špinat, krastavac, jabuka i celer
• Blitva, kelj, krastavac, celer i limun

Autor: Marina Jakšić
Izvor: Wish.hr