Recept za Carski drobljenac poznatiji kao Kaiserschmarrn kojeg djeca obožavaju

Vjerujemo da ste na nekom od svojih skijaških putovanja ili zimovanja s djecom zasigurno probali carski drobljenac ili kako u Austriji zovu ovo svoje autohtono jelo Kaiserschmarrn (Kajzeršmarn), a ovaj vam put donosimo originalni recept za ovo sjajno jelo.

Jedan od autentičnih i najpopularnijih austrijskih jela Kaiserschmarrn (Kajzeršmarn), koji je prešao granice te lijepe zemlje zaista je veliki specijalitet, a upravo carski drobljenac kako mi ovo jelo zovemo u našim krajevima obožavaju upravo djeca.

Iako izgleda kao izdrobljena debela palačinka “carski drobljenac” odnosno Kaiserschmarrn (Kajzeršmarn) je puno više od toga, a posebnim ga čine svi sastojci koji se u njega stavljaju.

Uz ovo jelo se vežu dvije neobične i zanimljive legende

Jedna legenda kaže kako je u davnim vremenima priprostu seljanku, zbog lošeg vremena, neočekivano posjetio car Franjo Josip, te kako bi se pokazala kao dobra domaćica, napravila mu je jelo koja je uobičajeno za drvosječe ali je ona u to jelo nadodala jaja, voće i mlijeko.

Car Franjo Josip se oduševio tim jelom, jer je upravo od jednostavnog jela napravila nešto što je dosegnulo više razine.

Druga legenda kaže kako jednom dvorskom kuharu nisu uspijevale palačinke te im je dodao grožđice i trešnje, posuo s puno šećera u prahu i poslužio caru Franju Josipu kao novo jelo.

A sada je vrijeme da i vi isprobate ovu izvrsnu poslasticu i uvjerite se zašto se jednom caru Kaiserschmarrn (Kajzeršmarn) jako sviđao.

Recept za Carski drobljenac – Kaiserschmarrn (Kajzeršmarn)

Sastojci za recept:

1/2 šalice mlijeka
1 žlica šlaga
4-5 jaja
4 žlice šećera
500 g oštrog brašno
sol
grožđice namočene u rumu
maslac
šećer za glazuru
kompot od šljiva

Priprema Carskog drobljenca – Kaiserschmarrna (Kajzeršmarna):

Pomiješajte mlijeko, kiselo vrhnje, žumanjke, šećer i brašno te dodajte nešto soli i grožđice. Tucite bjelanjke dok ne postanu kruti te ih umiješajte u tijesto. Zagrijte maslac u tavi, ulijte smjesu i pržite dok jedna strana ne dobije zlatno smeđu boju. Kada dobije zlatnu boju okrenite ju na drugu stranu.

Nakon 1 minute, razbite palačinku s dvije vilice i završiti prženje, okrećući komade nekoliko puta. Na kraju pospite kristalni šećer na vrh i odmah poslužite uz kompot od šljiva.

Fotografija: Austria info