Tatjana Pastuović Klaić donosi recept za savršene blagdanske medenjake

Blagdanski medenjaci koji mirišu na radost, ovaj recept naprosto morate isprobati! Blagdani su idealno vrijeme za mirise i okuse koji u trenu ispunjavaju dom toplinom i radošću, a jedan od najdražih načina za to su domaći medenjaci.

Ovaj recept, koji nam donosi poznata gastro blogerica Tatjana Pastuović Klaić za portal Wish mama, savršena je prilika da uzmete vrijeme za sebe i svoje najmilije, stvarajući ne samo neodoljive keksiće već i nezaboravne uspomene.

Uz nježan miris cimeta, đumbira i klinčića, te uz dašak kreativnosti u ukrašavanju, vaši medenjaci mogu postati i prekrasni jestivi ukrasi za bor.
Spremni za toplu kuhinjsku avanturu? Krenimo!

medenjaci suhi mirisni keksi

Sastojci za medenjake:

300 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
¼ žličice mljevenog klinčića
malo naribanog muškatnog oraščića
malo kardamoma u prahu
70 g šećera u prahu
1 jaje
100 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice meda
½ žličice sode bikarbone
1-2 žlice vode (po potrebi)

Priprema recepta:

Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte.
U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke.
Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte žlicu, dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (minimalno sat vremena a može vam u hladnjaku i prenoćiti).
Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kese izrezujte oblike po želji. Želite li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za bor, svakom izrežite malu rupu kako bi ih kasnije mogli objesiti. Ja sam te rupice vadila/izrezivala širom slamkom.
Izrezano tijesto složite na lim obložem papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu.
Pecite medenjake 7-10 minuta na 180°C. .

Za ukrašavanje (glazura/royal icing):
1 bjelanjak
250-300 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka

Bjelanjak mutite pjenjačom da se lagano zapjeni (ne trebate ga izlupati u snijeg), dodajte šećer u prahu i malo limunovog soka pa miješajte dok ne dobijete gustu bijelu smjesu. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje, odrežite škarama vrh tako da dobijete jako mali otvor i ukrasite vaše medenjake.