7 najboljih pasmina mačaka za obitelji s djecom

Mačji ljubimac može biti simpatičan partner za maženje, izvrstan čuvar tajni i – što je najvažnije roditeljima – dodatak kućanstvu koji se relativno lako održava i uči djecu strpljenju i odgovornosti.

Međutim, kada biraju koju pasminu će nabaviti, obitelji moraju procijeniti svoj način života i navike. Razmislite o dobi i razini aktivnosti i to će odrediti trebate li razmišljati o mački koja se može nositi s tom razinom aktivnosti ili o mački koja je malo smirenija.

Razmislite koliko vremena možete posvetiti svojoj mački i kakav budžet imate za svog ljubimca.

U svakom slučaju, donosimo vam 7 najboljih pasmina mačaka za obitelji s djecom

1. Mačka Ragdol
Za obitelji koje traže kućnog ljubimca sličnog lutki, ragdol može biti najbolji izbor. Ove mačke, koje su prilično velike i imaju svijetle plave oči, voljene su zbog svoje navike da se sruše u naručje osobe koja ih drži, baš poput platnene lutke (eng. ragdoll).

radgol macka

Ova opuštena pasmina uistinu uživa u ljudskom društvu i često će svoje ljude dočekati na vratima i pratiti ih po kući. Pametne i razigrane, ragdol mačke zadovoljne su kada se noću mogu sklupčati uz vas ili kada ih učite novim stvarima preko dana.

himalajska macka

2. Himalajska mačka
Poznato je da himalajska mačka križanac sijamke i perzijske te ima najbolje karakteristike obje pasmine. Ove mačke su po prirodi slatke i razigrane, a toplo krilo vlasnika im je omiljeno mjesto.
Sa svojim očaravajućim izgledom (okrugla lica, plave oči, napuhana usta i prćasti nosovi) i divnim temperamentom, himalajska mačka čest je obiteljski odabir.

burmanska macka

3. Burmanska maca
Burmanske mačke su divne mačke prilagođene djeci. Poznate po svojoj razigranosti i privrženosti, vi i vaša obitelj ćete se neprestano zabavljati njihovim smicalicama.

Poznato je da burmanske mačke vole loviti igračke, pa ih se često opisuje kao da posjeduju pseći karakter. Ne protive se užurbanom kućanstvu, dapače, uživat će u užurbanom načinu života s puno ljubavi i pažnje vaše djece.

Maine coon macka

4. Maine coon
Ovi nježni divovi mogu težiti i do 10 kg, ali su omiljeni zbog svoje razigrane naravi, poput mačića, bez obzira na njihovu dob.

Izvorno radna pasmina iz savezne države Maine, prepoznat ćete maine coon mačke po njihovom robusnom izgledu i neovisnim, ali i ljubaznom karakteru. Budući da su prijateljski nastrojene prema svima, mačke maine coon izvrsni su dodatak obiteljima i čak su popularne kao terapijske mačke.

Manx macka

5. Manx mačke
Manx mačke poznate su po tome što nemaju rep. To je samo jedan od razloga zašto su dobra pasmina za djecu – manjak repa znači da djeca neće doći u iskušenje povući mačku za rep!

Manx mačke je zabavno imati u kući i poznato je da, poput burmanskih mačaka, uživaju u lovljenju i donošenju igračaka. Ove mačke također vole visinu, stoga se nemojte iznenaditi ako pronađete svoju manx mačku kako vas promatra s vrha vrata!

bengalska macka

6. Bengalska mačka
Bengalska mačka je aktivna i živahna. Ako imate djecu, trebali biste provjeriti s uzgajivačem koliko je generacija udaljena mačka od njihovih divljih predaka – divlje azijske leopard mačke.

U idealnom slučaju, trebali biste osigurati da vaša domaća bengalska mačka bude najmanje četiri generacije udaljena od svojih divljih predaka. Vole se penjati, hodati i često ih se može naučiti donositi i igrati igre, čak i s malom djecom.

sveti birma macka

7. Sveti birma
Sveti birma se smatra pomalo čarobnom pasminom, a ove mace u svakoj zemlji imaju pomalo drugačiji izgled i standard. Općenito, možete očekivati stabilnu mačku koja se neće ljutiti ni agresivno ponašati.

Tolerantni su prema grabljivim mališanima, slažu se s drugim kućnim ljubimcima u kući i uživat će u druženju s ljudima.

Tekst: Davor Bobek – World Dog Finder