Chinchilla kao kućni ljubimac

Jedan od popularnih kućnih ljubimaca je i mali glodavac preslatkog izgleda po imenu chinchilla.

Chinchilla se nažalost najviše uzgaja zbog krzna, ali je mnogima postala omiljeni kućni ljubimac. Ova životinjica je zapravo idealan kućni ljubimac za sve one koji nemaju puno vremena za zadovoljavanje potreba ljubimca, a svejedno bi htjeli u domu imati neku životinjicu.

Ipak kao i za svaku drugu životinju, tako bi i za chinchillu bilo najbolje kada bi živjela u svom prirodnom staništu i kada ne bi bila zatvorena u kavez.

Prirodno stanište chinchilla su suha gorska predjela u Južnoj Americi. To su noćne životinje koje se po danu skrivaju u skloništima, a noćima se brane od neprijatelja i vrebaju hranu. Njihova hrana su razne sjemenke, plodovi voća i bilje.

cincila-1

Chinchille su ugrožena vrsta, a krivac je upravo ljudski rod koji ih uzgaja i ubija zbog njihovog prekrasnog krzna.

Imaju oble uši, dug i dlakav rep, velike oči, kratko tijelo, krupnu glavu te svijetle i rijetke brkove. 2 cm debelo krzno sive ili crne boje im prekriva tijelo, a duge su oko 30 cm i mogu doseći težinu do 700 g. Žive oko 15 godina, a ponekad mogu poživjeti i do 20 godina.

Zahvalni su kućni ljubimci te ne vole dnevno svijetlo od kojeg ih treba sklanjati. To su noćne životinje i potrebna im je noćna aktivnost za vrijeme koje su dosta bućne. Brze su i gipke pa zahtijevaju dosta prostora zbog čega ih mali kavezi ne zadovoljavaju.

Chinchille su životinjice koje su vrlo osjetljive pa ih svakako treba držati dalje od propuha koji im može jako štetiti. Najviše uživaju u sijenu.

Jako vole šećer, ali ga ne smiju jesti kako ne bi oboljele od dijabetesa. Kavez u kojem borave treba biti čist i redovito održavan, a u jedan dio kaveza se preporuča staviti pijesak u kojem se vole valjati.

Prekinite njihovo istrebljenje i spasite ih ne kupujući odjeću od krzna. U današnje vrijeme krzno više nije potrebno kako bi se čovjek zagrijao na niskim stupnjevima.

Ako se odlučite za chinchillu kao kućnog ljubimca nećete pogriješiti, samo se potrudite osigurati joj sve što joj je potrebno kako bi bila sretna.