Kako odabrati idealnu mačku za vaš dom: Vodič za obitelji koji žele macu kao kućnog ljubimca

Dok mačke predstavljaju idealne kućne ljubimce za neke ljude, za druge baš i ne. Mačke su ovisne o svojim vlasnicima za sve njihove potrebe – hranu, vodu, liječničku pomoć, vježbe, krov nad glavom i najvažnije, druženje.

Je li mačka idealan izbor za vaš dom?

Za mnoge ljude, godina bezuvjetne ljubavi i odanosti koje su primili od svoje dlakave “djece” daleko nadmašuju dnevne obveze. Ali za druge, njihov način života je jednostavno nemoguć.
Ako ste odlučili da se mačka savršeno uklapala u vašu obitelj, morate znati da još uvijek postoje mnogobrojne stvari koje treba uzeti u obzir…

Želite li domaću, rasnu ili običnu mačku?

Većina ljudi nije ni svjesna da postoji različiti broj vrsta mačaka, čija brojka prelazi i više od 100 priznatih vrsta i boja mačke. Odabir prave mačke ovisi o Vašem i mačjem karakteru. Ako se preklopite sa sličnim karakterima, Vaš će zajednički život biti jednostavniji i ispunjen na mnogobrojne načine.

Najpoznatije pasmine mačka su:

Abesinska mačka
Britanska kratkodlaka mačka
Chausie
Europska kratkodlaka mačka
Himalajska mačka
Maine coon
Norveška šumska mačka
Orijentalna mačka
Perzijska mačka
Pixie-bob
Ragdoll mačka
Ruska plava mačka
Sibirska mačka
Sijamska mačka
Sveta Birmanska mačka

macka-1

Želite započeti s mačićem ili odraslom mačkom?

To je osobito važna odluka prije nego što kupite mačku ili je preuzmete iz skloništa. Privlačnost sitnih, preslatkih malih mačića je teško odoljeti, ali mačići trebaju puno pažnje i njih će se trebati trenirati kako se ponašati unutar kuće. S pozitivne strane, mačići se brzo prilagođavaju svojoj okolini.
Dok s druge strane, za mnoge ljude, odrasla i starija mačka je mudar izbor, pogotovo ako su na poslu cijeli dan ili ne vole slušati bučne šašave male mačiće. Iako morate paziti na njihov karakter, dobro se informirajte o njihovim navikama i izgrađenoj ličnosti.

Koja je vaša željena duljina mačje dlake?

Želite li mačku s dugom, srednjom ili kratkom dlakom? Mačke s dugom-srednjom dlakom zahtijevaju gotovo svakodnevno četkanje, kako bi zadržali svoj sjaj, tako da morate biti spremni odvojiti svaki dan minimalno 10 minuta na četkanje.

Želite li mušku ili žensku mačku?

I muške i ženske mačke mogu biti jednako razigrane i nježne! Spol se temelji isključivo na osobnom ukusu!

Mačka je prava za Vas ako..

> Uživate u bezuvjetnoj ljubavi i stalnom društvu.
> Želite voditi brigu o nekome svaki dan.
> Veselite se dlakavoj životinji.
> Svoj dodatni novac ćete odvajati za mačje igračke, hranu, veterinarsku skrb.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Shutterstock