Pse nikada ne ostavljajte u vozilu

Smrtonosna klopka automobil: Točno za kalendarski početak ljeta očekuju se temperature više od 35 stupnjeva.

Dok brojni ljudi uživaju u ljetnim temperaturama, za njihove životinjske prijatelje takve vrućine lako mogu predstavljati opasnost po život: Svake godine brojni psi u mukama ugibaju u vozilima, jer ih njihovi vlasnici „samo na trenutak“ ostavljaju u automobilu<. Mnogi vlasnici pasa podcjenjuju opasnost ljetnih vrućina za njihove ljubimce – za koje onda često pomoć pristigne prekasno. PETA sada ponovo upozorava na smrtonosnu opasnost na visokim temperaturama i apelira na sve vlasnike pasa, da svoje životinje nikada ne ostave u automobilu.

„Tijekom ljeta temperature u vozilu brzo se popnu na razinu pećnice“, izjavljuje Dörte Röhl, veterinarka i stručna referentica za domaće životinje u udruženju PETA. „I parkiralište u sjeni i lagano otvoren prozor ne pomažu.

Pse nikada ne smijete bez nadzora ostaviti u vozilu. Apeliramo na sve građane, da se u takvim situacijama umiješaju. Kada vlasnik psa nije na licu mjesta, treba odmah pozvati policiju.“

dijete-pas-2

Samo nekoliko minuta provedenih na suncu dovoljno je da se parkiran automobil zagrije na temperaturu do 70 stupnjeva Celzijevih.

Pošto psi imaju samo mali broj znojnih žljezdi i uglavnom se hlade dahtanjem, oni u vrućoj unutrašnjosti automobila brzo mogu doživjeti nepopravljiva oštećenja organa ili zastoj rada srca.

Ljudi, koji tijekom vrućeg dana otkriju psa u automobilu, trebaju brzo reagirati. Ako vlasnika vozila ne mogu pronaći, neizostavno moraju pozvati policiju.

Ako se pas već nalazi u opasnosti po život – simptomi za to su teturanje, tamni jezik, staklene oči, pojačano dahtanje ili povraćanje – ljubitelji životinja trebaju razmotriti mogućnost razbijanja stakla.

Pas

To pod određenim okolnostima može za sobom povlačiti pravne posljedice, koje su međutim mali problem u odnosu na smrt životinje.

Udruženju PETA međutim nisu poznati slučajevi, u kojima su spasitelji životinja morali nositi pravne posljedice.

Ako automobil stoji na parkiralištu ispred super marketa, moguće je preko razglasa dozvati vlasnika vozila – naravno samo onda, kada je životinja još izvan opasnosti.

Ako pas može biti oslobođen iz vozila, neophodno je odmah poduzeti mjere prve pomoći. I kada se stanje životinje uslijed pomoći naizgled poboljša, pas mora zbog mogućih posljedičnih oštećenja neizostavno biti pregledan od strane veterinara.

Lina van de Mars, moderatorica, bubnjarka i model za tetovaže, prikazuje u jednom šokantnom PETA-Video snimku, što psi proživljavaju u ljetnim vrućinama u vozilu.

Savjeti u vezi vrućine za naše životinjske prijatelje.