Crtani film o vilenjacima Naprijed

Legandarni studio Pixar podario nam je još jedan odličan animirani film, ovoga puta o vilenjacima.

“Naprijed” prati dvojicu tinejdžera vilenjaka koji se u želji da na jedan dan čarolijom ožive preminulog oca, upuštaju u avanturu gdje otkrivaju bit života.

Film kroz alegoriju svijeta o mitskim bićima koja su zaboravila svoju moć skreće pozornost na tri osnovne teme: da smo previše prepušteni tehnologiji, da smo zaboravili koliko smo čudesni iznutra i da trebamo uživati u sadašnjem trenutku koliko god kratak i beznačajan na prvi pogled jest.

Naravno, tu su i teme nešto pogodnije za djecu, poput bratske nesnošljivosti i ljubavi, poticanja samopouzdanja i poruke da je život avantura.

Roditelji ne trebaju brinuti o rječniku, seksu, kao ni pretjeranom nasilju.

No, treba voditi računa da bi senzibilnija djeca mogla imati problema s poluoživljenim likom kojem nedostaje pola tijela i emocijama vezanim uz oproštaj od preminulog roditelja. Igra samo verzija sinkronizirana na hrvatski i to u 2D-u i 3D formatu.

Za djecu: 7+.
Za roditelje: Film roditeljima nudi mindfulness teme upakirane u obiteljsku avanturu inspiriranu filmovima o Indiani Jonesu.
Nasilje: Nasilje je minimalno i najviše se odnosi na ogromno zmajoliko čudovište u završnoj sceni, no sve je predočeno uz dozu humora.
Zastrašujući prizori: Najmlađima bi poluoživljeni otac dvojice tinejdžera mogao biti strašan (ima samo doljnju polovicu tijela iz koje izlazi čarobno svjetlo), ali brzo postaje izvorom smiješnih ali i dirljivih situacija. Tu su i male vile koje su prikazane kao opasna banda motorista, te razne smrtonosne zamke koje vrebaju glavne junake.
Rječnik: Primjeren za djecu.
Seks: Osim par poljubaca odraslih nema seksualnih prizora.
Tempo: Tempo je uglavnom normalan.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.
Uz dopuštenje: Najsretnija beba (sve fotografije)