Koliko je važan obiteljski objed?

Kako djeca rastu i kroče u pubertet sve ih je teže zadržati za stolom prilikom objeda.

Tijekom zajedničkog obiteljskog objeda stvaraju se prehrambene navike koje će ih pratiti ostatak života, a istovremeno roditelji vide što je njihovo dijete pojelo i mogu intervenirati u slučaju neadekvatnog unosa kako ne bi došlo do razvoja poremećaja u prehrani ili pretilosti.

Tri zajednička obroka tjedno, ako niste u mogućnosti svaki dan zajedno objedovati, bit će dovoljna za očuvanje zdravlja i stjecanje pravilnih navika tinejdžera.

Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics pokazalo je kako tinejdžeri koji imaju pet obiteljskih obroka tjedno imaju 35% manje šanse od razvoja poremećaja u prehrani poput anoreksije i bulimije, a tinejdžeri koji imaju tri obiteljska obroka tjedno imaju 12% manje šanse od razvoja pretilosti.

Četvrtina ispitanika će također odabrati zdravije namirnice prilikom obiteljskog obroka. No, obiteljski objed ne utječe samo na odabir hrane, već i povezuje obitelj te će se u takvim obiteljima više razgovarati o nezdravim navikama, njihovoj štetnosti i kako ih izbjeći.

Kako bi tinejdžera zadržali za stolom, Barbara Fiese, direktorica Family Resiliency Center Sveučilišta u Illinoisu, predlaže roditeljima da izbjegavaju težnju za potpunom kontrolom nad razgovorom te da dopuste djetetu da se slobodno izrazi.

Izbjegavajte pitanja na koja će odgovor biti jedna riječ, poput „Kako je bilo u školi danas?“, jer će odgovor uvijek biti „Dobro.“ i tu će konverzacija stati.

Pokušajte ga navesti na razgovor pitanjima poput „Što bi učinio da danas osvojiš milijun kuna na lutriji?“.
Takvo će ga pitanje navesti na razmišljanje i aktivno sudjelovanje u razgovoru te će zajednički objed proći u veselom raspoloženju.

Autor: mag.nutricionizma Marina Jakšić