Najbolja je igra ona kada roditelji čitaju svojoj djeci priče

Ono od čega nikada nije prerano početi jesu priče koje roditelji mogu pjevušiti ili izgovarati djetetu već od prvih godina života.

Nikada nije prerano izlagati dijete pisanom materijalu, čitati mu i pričati

Djeca vrlo rano pokazuju interes i usmjeravaju pažnju na knjige, pretvaraju se da čitaju, a da pri tome ne poznaju niti jedno slovo i čak drže knjigu naopačke.

Većina djece u dobi od 2 do 3 godine prepoznaju uobičajene znakove ili simbole te prepoznaju „slike“ riječi primjerice prepoznaju naslove slikovnica i knjiga čime se razvija rječnik slika riječi.

Bez dodatnih poticaja spontano uživaju u pjesmicama i igrama rimom, pričanju i čitanju priča i prepoznaju kada se neki dio priče ponavlja.

Među znanjima i vještinama rane pismenosti, posebno se ističu svjesnost o pisanom tekstu i koncept tiska, rječnik, pripovijedanje, imenovanje slova i fonološka svjesnost.

dijete beba knjiga

Do razumijevanja svjesnosti o pisanom tekstu djeca dolaze putem interakcije s odraslima u aktivnostima koje su povezane s knjigama i pisanim tekstom kao što su zajedničko čitanje slikovnica.

NAJBOLJA IGRA JE ONA KADA RODITELJI ČITAJU SVOJOJ DJECI OPONAŠAJUĆI GLASOVE I ZVUKOVE

Djeca obožavaju aktivan način čitanja u kojima odrasla osoba uz zajedničko gledanje slika u knjizi postavlja otvorena pitanja, potiče razgovor o pročitanom tekstu te pruža djetetu prilike u kojima ono može sudjelovati u pričanju priče.