Tri nove dječje slikovnice za dugo toplo ljeto

Donosimo vam pregled tri sjajne slikovnice za vašu djecu koje će im praznike učiniti veselijima i bogatijima.

Slušajući priče iz slikovnica od najranije dobi djeca stvaraju podlogu za savladavanje preostalih vještina, a to su govorenje, čitanje i pisanje.

Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu djece

Ona ih uči o svijetu, odgaja ih i daje osnovne informacije o svijetu koji ga okružuje.

Svako dijete koje od najranije dobi počne razvijati odnos s pisanom rječju, slikovnicom i knjigom obogaćuje svoj rječnik i usađuje ljubav prema čitanju, a u nastavku saznajte sve o tri nove slikovnice koje će vašem djeteteu biti super zabava ovog ljeta.

ZastoNeVolimProljece_500pix

Priča za učenje pozitivnih stavova

Zoran Maljković i Marko Jovanovac: Zašto ne volim proljeće

Ova slikovnica namijenjena je djeci oko šeste i sedme godine života koja se sve ozbiljnije upoznaju sa svijetom čitanja, ali i svijetom znanja i učenja.

Nenametljiva i poučna, uz moderne ilustracije, zabavit će vaše mališane i pripremiti ih za školu koja ih očekuje.

Slikovnica je namijenjena djeci koja tek počinju čitati, ovo je odlična prilika da na zabavan i duhovit način spoznaju važnost solidarnosti među generacijama, razumijevanja i poštivanja starih i nemoćnih, ali i osoba s invaliditetom, te čuvanja prirode koja ih okružuje.

*Zoran Maljković, pravnik i profesor hrvatskog jezika, već više od 20 godina uređuje hrvatske i strane knjige i slikovnice. Uz to, više od 15 godina piše priče za djecu te ih objavljuje u dječjim časopisima. Zašto ne volim proljeće druga je njegova objavljena slikovnica.

Marko Jovanovac, dizajner, ilustrator i tipograf, cijeli život crta, a znatan dio profesionalnog opusa namijenjen mu je za najmlađe. Otac je dvoje djece koja su kroz proces stvaranja slikovnice sudjelovala kao “strogi” kritičari. Zašto ne volim proljeće druga je slikovnica koju je ilustrirao.

Djevojcica-sa-sibicama-NOVA-2019-500pix

Jedna od najslavnijih Andersenovih bajki

Hans Christian Anderson: Djevojčica sa šibicama

Slavnu priču Djevojčica sa šibicama velikog spisatelja Hansa Christiana Andersena nadahnuto je oslikao Patricio Alejandro Aguero Marino i približio je novim mladim čitateljima.

Mala siromašna djevojčica, koja se cijeli dan mučila prodati šibice, pred Novogodišnje veče umire u kutku jedne zgrade kraj puta.

Kući se nije smjela vratiti jer bi je otac istukao, a uostalom ni kod kuće nije ništa bilo bolje.
Nakon mnogo pokušaja da proda šibice, djevojčica se predaje i u hladnoj noći legne kraj jednog dućana.

Pošto joj je bilo hladno, počela je paliti šibice ne bi li se ugrijala. Svaki put kada bi upalila šibicu, vidjela bi nešto o čemu je oduvijek sanjala, hranu, odjeću, ali čim bi poletjela to dohvatiti, šibica bi se ugasila i čar bi nestala.
Zadnja šibica koju je upalila, joj osvijetli njenu pokojnu baku, koja je u toj hladnoj noći povela sa sobom na nebo. Time su brige jadne djevojčice nestale.

*Patricio Alejandro Aguero Marino porijeklom je iz Venezuele ali ga unatoč tome možemo smatrati hrvatskim ilustratorom. Kazališni je scenograf i kostimograf, a za nakladničku kuću Mozaik knjiga ilustrirao je slikovnice Orašar E.T.A. Hoffmana, Vuk i sedam kozlića braće Grimm, Dječji bonton Ivanke Borovac i Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić.

Hans Christian Anderson se u svojoj dugoj spisateljskoj karijeri najviše proslavio svojim bajkama koje su pročitala djeca diljem svijeta jer su prevedene na više od 40 jezika.

Napisao je preko 150 priča za djecu i time postao jedan od najznačajnijih svjetskih pisaca. Neke od njegovih najpoznatiji bajki su:
Mala sirena, Snježna kraljica, Ružno pače, Princeza na zrnu graška, Carevo novo ruho, Palčica i druge. Velik broj njegovih djela do današnjeg je dana ostalo nadahnuće za brojne animirane filmove, kazališna djela, balet, slike i skulpture.

Tri-prascica-web

Najprepoznatljivija bajka/basna zahvaljujući crtanom filmu iz 1933. godine

Braća Grimm: Tri praščića

Tri praščića je basna u kojoj su glavni junaci životinje koje govore. Prvo izdanje priče vodi podrijetlo iz 18. stoljeća, ali se vjeruje da je priča mnogo starija.

Priča je zadržala svoju popularnost i postala jedna od najprepoznatljivijih bajki zahvaljujući crtanom filmu iz 1933., koji je uradio Walt Disney za kojeg je dobio i Oscara.

Basnu Tri praščića na kojoj su generacije djece naučile da se poslu koji se mora obaviti treba pristupiti temeljito i odraditi ga kako treba, a da se lijenost ne isplati, ilustrirala je Nikolina Novosel Nežmah.

*Nikolina Novosel Nežmah suvremena je hrvatska ilustratorica koja je do sada ilustrirala sljedeće slikovnice u izdanju Mozaika knjiga: Poštarsku bajku Karela Čapeka, tri priče Sunčane Škrinjarić Gospođica Neću, Dječak koji je sve znao i Sanja uvijek ima vremena.

Braća Jacom i Wilhelm Grimm jedni su od najpoznatijih njemačkih pisaca bajki. Postali su slavni nakon objavljivanja zbirke Dječje i obiteljske priče (Kinder – und Hausmärchen).

Zbirka je prvi put objavljena 1812. godine, drugi svezak je objavljen dvije godine kasnije, 1814. godine. Prvu kolekciju priča objavili su 1812. godine.

U njoj se nalazilo 86 priča, a kroz ponovna objavljivanja broj je tijekom četrdeset godina narastao na preko 200. Najpoznatije bajke braće Grimm su:
Zlatna guska, Pepeljuga, Ivica i Marica, Vuk i sedam kozlića i mnoge druge. Godine 2005. UNESCO je uvrstio zbirku “Bajke za djecu i dom” na popis nematerijalne kulturne baštine.