Obiteljski hit-film ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’  stigao u kina

Nakon najviše ocjene publike na Pulskom filmskom festivalu obiteljski hit-film ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ stigao je kina.
Film sniman na Hvaru već vidjelo 200.000 kino-gledatelja u regiji!

U kinima i multipleksima krenulo je prikazivanje dugo očekivanog obiteljskog hit-filma ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ redatelja Radivoja Andrića i producenata Maje Popović Milojević i Milana Stojanovića, a u distribuciji Zagreb film festivala.

Glavna junakinja filma, koji je u regiji već prikupio 200.000 kino gledatelja, dvanaestogodišnja je Sofija pred kojom je naizgled najdosadnije ljeto ikada – ljetovanje s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala.

Sofiji prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Splićanin Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću.

film Ljeto kada sam naučila letjeti 1

Obiteljski kino-hit u filmski je scenarij – prema istoimenom romanu Jasminke Petrović – pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković, a režirao Radivoje Andrić, redatelj kojeg pamtimo po uspješnim filmovima ‘Munje’ i ‘Kad odrastem bit ću Kengur.

Film je ovjenčan Nagradom najboljeg europskog filma za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj. Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je najvišu ocjenu publike (4,87) od svih filmova prikazanih u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji.

film Ljeto kada sam naučila letjeti 4

Na Giffoni Film Festivalu u Italiji film je osvojio Nagradu za brigu o okolišu, a upravo sudjeluje i u programu za djecu i tinejdžere na 75. Locarno film festivalu, jednom od 15 festivala A-kategorije na svijetu.

Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru – u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata – hrvatske Kinorame, bugarskog Art Festa i slovačke kuće Silverart. Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages.

film Ljeto kada sam naučila letjeti 3

Fotografiju filma potpisuje Dušan Joksimović, montažer je Dejan Urošević, skladatelj Vasil Hadžimanov, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Momirka Bailović.

Uz odobrenje: Madison