Odaberite kesten i iskoristite njegove blagodati

O kestenima ćemo pričati na drugačiji način. S vama ćemo podijeliti što to znamo o njima i koliko su kesteni zapravo ljekoviti uz jedan jednostavan, ali vrlo djelotvoran, domaći pripravak od kestena koji vam može biti izuzetno koristan.

Divlji kesten raste kao ukrasno stablo, visoko 20-30 m, guste krošnje, široke 4-6 m, po parkovima i drvoredima, gajevima i lugovima, a možete ga ponekad pronaći i uz ceste i puteve.

Plodovi su zeleni, okrugli s bodljama, a sadrže 1 do 2, ponekad 3 do 4 sjajne smeđe sjemenke, koje nazivamo kestenom, Listovi, sastavljeni od 5 samostalnih dijelova na dugoj peteljci, imaju dvostruko nazubljene rubove. Kora je tamnosmeđa do siva, grubo ispucana.

Pupoljci sadrže skulin, cvjetovi tanin i kvercitin, zelena bodljikava ljuska katehinske tanine i flavonske heterozide, smeđi plod sadrži škrob, ulje, bjelančevine, eskulin, sterol, flavon, kvercitin, kemferol, vitamin B1, C i K, te nešto mineralnih soli.

U svim dijelovima stabiljke, kao i u plodu, možete pronaći saponina koji liječi od kožnih bolesti, razrađuju krv i čini je manje ljepljivom.

Pripremite u svom domu prirodni ljekoviti pripravak od kestena

Ako 12-15 sitno naribanih kestena, zajedno s njihovom njihovom smeđom korom, sipamo polako u 2,5 kipućeg konjaka, čime se uništavaju fermenti i sprječava kvarenje otopine, te ga na kraju ohladimo i profiltriramo, dobiti ćemo ekstrakt.

Možemo ga napraviti i tako da naribani kesten prelijemo hladnim konjakom, ostavimo da odstoji u žutoj boci široka grla, zatvorenoj staklenim čepom 6-8 tjedana, a zatim ocijedimo i profiltriramo.

Zašto nam služe ekstrakt kestena?

Ekstrakt se pije, u obliku kapljica, a s njima možete liječiti vene i krvotok.

Ekstraktom od divljeg kestena liječi se venozni sistem, naročito hemoroidi, proširene vene na nogama, thrombophlebitis i varikozna ulcera.
U njemu ima vitamina P, koji povećava otpornost kapilara i smanjuje im propusnost.

Ekstrakt se najčešće konzumira za navedene tegobe, ali je i čaj od pupoljaka i cvjetova, ili tinktura od cvjetova jako dobro za kapilare i vene.

Čaj od mlade kore drveta i smeđe kore ploda kestena (bez žute iznutrice) liječi od hemoroida, povećane prostate, upale i proširenja vena, osobito od varikokela i varikoziteta nogu te stišava bolove što od njih nastaju.

OVDJE vam donosimo i dva sjajna recepta za s ukusnim kestenima

Kolač s brašnom od kestena i pinjola
Juha od kestena

Nadamo se da ćete sada na kestene gledati iz još jedne druge perspektive i iskoristi sva njegova ljekovita svojstva i njegove blagodati.