Zdrave alternative bijelom šećeru

Tisućama je godina med te svježe ili suho voće zadovoljavalo čovjekovu želju za slatkim.
Te prirodne namirnice ne samo da sadržavaju šećere, već i minerale, vitamine, enzime, organske kiseline, proteine, vodu, itd.

No danas je rafinirani i kristalizirani šećer zamijenio prirodne izvore šećera.

Iako je danas upotreba bijelog šećera, koji se dobiva iz šećerne trske ili šećerne repe, toliko velika da je preko 90% ljudi razvilo ovisnost o šećeru u nekom obliku, u drevnim vremenima, kada je bila egipatska, grčka i rimska civilizacija, šećer se koristio u toliko malim količinama da Grci, koji su imali riječ za skoro sve, nisu imali riječ za šećer!

Pa ni smeđi šećer nije integralna i prirodna namirnica

Smeđu boju takav šećer duguje površinskom sloju melase.
Ta se smeđa boja lako ispere vodom, a sastoji se od kalcijeva sulfita, sumporovih soli, natrijevog hidrosulfita, fosforne kiseline, natrijevog karbonata, itd.

No postoje procesi obrade kojima se mogu zadržati kvalitetni sastojci šećera

Sok šećerne trske može se kuhanjem koncentrirati bez da fermentira te se tako dobije pravi integralni šećer. Ovaj proces su uveli Jezuiti, a koristi se i na jugu Brazila. Sada ponovo počinju cvjetati mali proizvođači šećera koji ga ručno rade tradicionalnim postupkom čuvajući tako sve njegove vrijedne sastojke.

Med

Med i ostali prirodni izvori zaslađivanja

Med donosi tijelu kalcij koji jača zube i kosti, željezo koje obogaćuje crvene krvne stanice sprečavajući slabokrvnost, esencijalne masne kiseline sa dezinfekcijskim svojstvima, mravlju kiselinu koja je antiseptička, vitamine, te fosfor koji tonificira živčani sustav.

Med je izniman proizvod prirode koji nastaje miješanjem čistog nektara ili prirodne šećerne otopine biljaka sa sokovima iz pčelinjih žlijezda, pa je stoga dobro poznat kao lijek u primjeni liječenja širokog spektra tegoba.

Sastoji se od fruktoznih i glukoznih šećera, koji su lakše probavljivi od saharoze iz šećerne repe ili trske pa je bogat izvor energije i lako probavljiva visokokalorična hrana.
Ujedno je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru.

orasi bademi

Suho voće i orašasti plodovi

Izvrstan izvor prirodnog šećera je i suho voće koje je puno enzima i vitamina, te fruktoze i minerala.
Suho voće (grožđice, marelice, suhe šljive, datulje), ali i sjemenke također (kikiriki, bademi, indijski oraščić, pistacio), mogu poslužiti umjesto industrijskih slatkiša kao izvrsne grickalice.

Grožđice

Grožđice su najbogatije ugljikohidratima, tako da kroz njih možemo dobiti znatnu količinu energije.

Bogate su mnogim hranjivim tvarima i veoma zdrave, sadrži zaštitne tvari poput resveratrola, dok crno grožđe sadrži i isoflavone.

Samo određene sorte grožđa se suše čime se dobivaju grožđice, koje su još koncentriranije u svom bogatstvu različitih hranjivih sastojaka.

Recept za poboljšanje krvne slike i povećanja razine hemoglobina u krvi

Uzmite 5 grožđica crnog grožđa i 5 badema, te ih preko noći namočite u vodi.
Ujutro pojedite.

*Hemoglobin je sastojak eritrocita crvenih krvnih zrnaca, te distribuira kisik do svih tkiva i organa. Smanjenje hemoglobina dovodi do anemije i malaksalosti.

Jaggery

Jaggery se proizvodi prokuhavanjem soka šećerne trske ili palme datulje. Ovaj oblik sirovog šećera ima široku upotrebu u ajurvedi. Može se naći u krutim kockicama ili grudama koje se mogu dodati jelu, čaju ili slatkišima umjesto šećera.

Stevia

Stevia

Ekstrakt biljke stevia rebaudiana je 300 puta slađi od šećera. Ima nizak udio ugljikohidrata tako da ne utječe drastično na razinu glukoze u krvi, a čak i povećava nivo tolerancije na glukozu.

Ova biljka također uništava karijes, vraća boju kosi, regulira krvni tlak i još mnogo toga. Koristi se svježa biljka, osušeno lišće ili kao prah.

Sladić

Sladić (Glycyrrhiza glabra) je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka čiji se korijen koristi za zaslađivanje i liječenje.
Ova biljka je 50 puta slađa od šećera te regulira nadbubrežne žlijezde i djeluje antidepresivno te zaustavlja karijes.

Kako naš organizam ne treba saharozu ni u najmanjim količinama, te reagira ustvari loše na saharozu iz bijelog šećera, želju za slatkim možemo zadovoljiti na brojne druge načine istražujući nove okuse i njegujući naše zdravlje.

Tekst: Divine Energy Park