Bundeva ili buča i njene blagodati u prehrani

Bundeva kao neizostavan izvor vitamina i minerala.

Donosimo vam neka svojstva i ukusne kombinacije bundeve, kako biste njome znatno unaprijedili svoju prehranu.

Bilo kuhana, pečena ili kao pire, u juhi ili pak kao pita – bundeva još od starih vremena očarava svojom finoćom okusa i bojom.

O njezinim ljekovitim svojstvima zna se gotovo sve

Tako da bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu, od nje ćete imati puno koristi.

Spada u porodicu povrća, koje sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, bogata je mineralima kalijem, kalcijem i fosforom, a pogotovo vitaminima C, E i B skupine.

Meso bundeve je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti čija se vrijednost procjenjuje oko 26 kcal na 100 grama.
Osim toga, sadrži veliki postotak vode (do 95%), a sasvim mali postotak masti, tako da je korisna u svim dijetama.

Njezina svojstva odavno su poznata u narodnoj i službenoj medicini

Djelotvorna je kao diuretik, snižava rizik od raka, srčanih bolesti, moždanog udara i očne migrene.
Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Možete ju pripremati na razne načine, a konkretno se koristi u 250 recepata.
Među njima su najpoznatije kiflice od bundeve, krem juha od bundeve, raviole s bundevom, muffini s bundevom, rižoto s bundevom i lazanje.

Začini koji pašu uz bundevu ili buču

Uz njezina jela se koriste začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, đumbira i cimeta.

bundeva buca tikva

U prehrani se sve češće koristi i bundevino ulje, koje sadrži korisne esencijalne masne kiseline.
Ulje bundeve je odličan izvor alfa linolenske oleinske kiseline, koje često nedostaje u našoj tradicionalnoj kuhinji.

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda, nego i zbog sjemenki. Sjemenke imaju također veliku hranjivu vrijednost.

Znatno su bogatije i vitaminima i mineralima, posebno željezom, fosforom, kalijem, kalcijem. Odlično su sredstvo protiv crijevnih parazita, a posebno se preporučuju kod dječjih glista.

Na kraju zaključujemo da je bundeva prerijetko uvrštena na jelovnike, a znatno bi unaprijedila prirodnu prehranu čovjeka.

Iako su najtraženije na Noć vještica, ne moraju se samo naći izrezbarene ispred Vaših ulaznih vrata.
Zašto umjesto bučnice ili juhe za promjenu ne biste isprobali rižoto s bundevom?
Poslužite ga sa žlicom creme fraiche i naribanim parmezanom te pospite sjeckanim pistacijama.

Dobar tek!

Autor: Monika Jurina
slike : shutterstock