Čitanje i igranje nije bilo nikad zabavnije

Ono od čega nikada nije prerano početi jesu priče koje roditelji mogu pjevušiti ili izgovarati djetetu već od prvih godina života.

Nikada nije prerano izlagati dijete pisanom materijalu, čitati mu i pričati

Djeca vrlo rano pokazuju interes i usmjeravaju pažnju na knjige, pretvaraju se da čitaju, a da pri tome ne poznaju niti jedno slovo i čak drže knjigu naopačke.

Većina djece u dobi od 2 do 3 godine prepoznaju uobičajene znakove ili simbole te prepoznaju „slike“ riječi primjerice prepoznaju naslove slikovnica i knjiga čime se razvija rječnik slika riječi.

Bez dodatnih poticaja spontano uživaju u pjesmicama i igrama rimom, pričanju i čitanju priča i prepoznaju kada se neki dio priče ponavlja.

Među znanjima i vještinama rane pismenosti, posebno se ističu svjesnost o pisanom tekstu i koncept tiska, rječnik, pripovijedanje, imenovanje slova i fonološka svjesnost.

dijete beba knjiga

Do razumijevanja svjesnosti o pisanom tekstu djeca dolaze putem interakcije s odraslima u aktivnostima koje su povezane s knjigama i pisanim tekstom kao što su zajedničko čitanje slikovnica.

NAJBOLJA IGRA JE ONA KADA RODITELJI ČITAJU SVOJOJ DJECI OPONAŠAJUĆI GLASOVE I ZVUKOVE

Djeca obožavaju aktivan način čitanja u kojima odrasla osoba uz zajedničko gledanje slika u knjizi postavlja otvorena pitanja, potiče razgovor o pročitanom tekstu te pruža djetetu prilike u kojima ono može sudjelovati u pričanju priče.

U 2019. godini McDonald’s na globalnoj razini pokreće program „Book or Toy“ s ciljem pozitivnog doprinosa kulturi čitanja kod djece i njihovih roditelja.

Cilj je pozitivno utjecati na „ljubav prema knjizi“ kod djece i poticati obitelji da provode više vremena u zajedničkim aktivnostima izgrađujući time obiteljsku povezanost.

Happy Meal program opće je poznta tema kojoj se vesele najmlađi uz slasne okuse McDonald’s zalogaja, no ove je godine McDonald’s odlučio još više približiti pisanu riječ najmlađima i njihovim roditeljima. Dokazano je da djeca koja su aktivno uključena u čitanje knjiga usvoje više riječi od djece koja pasivno slušaju čitanje knjige.

dijete knjiga čitanje

Stoga je kroz partnerstvo s Cressidom Cowell, svjetski poznatom spisateljicom i autoricom serijala Kako izdresirati zmaja, stvorena ekskluzivna serija od 12 knjiga za McDonald’s Happy Meal program.

Vrijeme prošlosti i velikih životinja koje su živjele na Zemlji posebno su zanimljive mališanima svih uzrasta

„Pustolovine blizanaca Krošnjar“ je serijal knjiga o obitelji koja napravi vremeplov i vrati se natrag kroz vrijeme u eru dinosaura kako bi ih proučavali. Svaka knjiga prati susret s drugom vrstom dinosaura te uključuje živopisne ilustracije i zabavne informacije o dinosauru s kojim se obitelj Krošnjar susreće.

umanoide-548396-unsplash

UPOZNAJEMO VAS S NEKIM OD NASLOVA KNJIGA KOJE ĆE ODUŠEVITI I RODITELJE I DJECU

Blizanci susreću tiranosaura

U ovoj se knjižici upoznaje obitelj Krošnjar po prvi put. Blizanci Krošnjar pronalaze bebu dinosaura te uskoro otkrivaju da je njihova mama veliki T-Rex koji želi svoju bebu natrag.

Blizanci otkrivaju diplodoka

Blizanci Krošnjar pronalaze jaje i prate tragove dinosaura kako bi otkrili kome pripada, no netko prati i blizance.
Ovi su naslovi samo početak praćenja obitelji Krošnjar koja će i velike i male voditi kroz pustolovinu iz prošlosti za pamćemje.

HAPPY STUDIO APLIKACIJA
Pustolovine blizanaca Krošnjar biti će popraćene i unutar Happy Studio aplikacije. Priče unutar aplikacije su animirane te djeca mogu čitati i vidjeti kako će njihovi likovi zaživjeti tijekom pustolovina.

Također, na poleđini knjiga nalaze se simboli koji uz pomoć čitača unutar Happy Studio aplikacije otvaraju poseban, dodatan sadržaj koji mališani mogu otkriti.

Da li je zabava uz Happy Meal bila ikada zabavnija:)