Dr. Gordan Crvenković o ritmu svake trudnoće

Od liječnika ginekologa Gordana Crvenkovića doznajte koliko bi porodilja trebala odmarati nakon trudnoće, što je to oralna hormonska terapija, sve o amniocentezi i još niz odgovara koje zanimaju trudnice, porodilje i žene saznali smo kroz ovaj intervju.

Svaka trudnica najsretnija je kada je sigurna u svog ginekologa tijekom trudnoće, a i nakon poroda stoga smo u savršeno opremljenoj ordinaciji Doktora Crvenkovića u Zagrebu razgovarali o većini pitanja na koje žene vole dobiti konkretne odgovore.

W: Radili ste i živjeli u Americi. Da li postoji neka bitnija razlika u pristupu prema trudnicama u odnosu na Hrvatsku?

Skrb za trudnicama je u razvijenim zemljama standardizirana. Preporuka je 1 pregled mjesečno, uz mjerenje krvnog tlaka, tjelesne težine i bjelančevina u mokraći. Za razliku od nas ultrazvuk se u Americi preporučuje raditi 3 puta tijekom uredne trudnoće.

Kod nas je praksa raditi ga češće. Kad je o patološkim ili rizičnim trudnoćama riječ skrb ovisi o kartici zdravstvenog osiguranja, koji diktira daljnje pretrage i postupke (tzv. HMO- Health Maintaining Organization).

W: Da li možete usporediti razvijeni svijet u odnosu na metode porođaja? Da li trudnice u Hrvatskoj imaju pristup svim načinima poroda?

Što se tiče načina porođaja nema bitnih razlika. On ovisi o tijeku porođaja kao i o iskustvu ginekologa. Ono što je činjenica da se broj poroda forcepsom (porođajnim kliještima) značajno smanjio.

S druge pak strane broj porođaja carskim rezom se danas kreće oko 25-30%, što je u velikoj mjeri uvjetovano velikim kaznama za liječničku grešku ili nemar pri porođaju. Stoga mnogi ginekolozi pribjegavaju njemu i kod najmanje sumnje da se radi o eventualno patološkom tijeku porođaja.

W: Što je to amniocenteza i da li je ona zaista stvar prošlosti?

Amniocenteza (punkcija plodne vode) je dijagnostički postupak koji sa 100% sigurnošću može odrediti radi li se o kromosomskoj abnormalnosti ploda (Down, Edwards, Pattau sindromi). Radi se u 16-18 tjednu trudnoće.

Danas postoje brojni postupci za tzv. neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku istih abnormalnosti. Rade se iz majčine krvi, iz koje se izoliraju kromosomi ploda. Rade se već od 11-12 tjedna trudnoće a dijagnostička sigurnost i pouzdanost se kreću oko 98-99%.

dr-crvenkovic-22 dr-crvenkovic-21

W: Uvijek je aktualna tema oko kontracepcijske pilule. Koji je Vaš stav prema toj vrsti zaštite od trudnoće?

Oralna hormonska kontracepcija (anti-baby pilula) je najčešći oblik kontracepcije u razvijenom svijetu. Koristi se već preko 50 godina i visoko je pouzdana (95-97%).

Moj stav je da ju treba prepisivati individualno uzevši u obzir profil pacijentice, navike i eventualne kontraindikacije. Stoga je preporuka učiniti osim ginekološkog pregleda, mjerenje BMI (indexa tjelesne težine) i laboratorijske pretrage (KKS, koagulogram, jetrene enzime i kolesterol) u svake pacijentice.

W: Kada je vrijeme za prvi odlazak kod ginekologa i koliko puta godišnje treba ići na kontrolne preglede te koji su to?

Suvremeni pristup ukazuje da je na prvi ginekološki pregled potrebno otići nakon prvog spolnog odnosa. To je vrijeme kada će vas ginekolog upoznati, educirati o spolnom životu, uzeti Papa obrisak. Kontrolni pregledi se preporučuju jednom godišnje.

W: Kada treba započeti s prvim samopregledima dojki te koliko često općenito svaka žena treba kontrolirati stanje opipavanjem?

Određeno vrijeme početka za samopregled dojki ne postoji. Potrebno ga je činiti najmanje jednom mjesečno, a u slučaju bilo kakvih promjena (bolnost, oteklina, čvorić, crvenilo, iscjedak) treba se javiti ginekologu radi daljnje obrade.

W: Kako ublažiti PMS i da li ga žene u trudnoći osjećaju bez obzira na to što nemaju ciklus?

PMS (predmenstrualni sindrom) je nažalost čest u žena. Uvjetovan je hormonskim promjenama pred kraj menstruacijskog ciklusa. Brojni su čimbenici koji mogu dovesti do tih promjena. Preporuka je korigirati prehrambene navike (smanjiti unos šećera), tjelovježba, umanjiti stres.

Od farmaceutskih pripravaka preporučuje se oralna hormonska kontracepcija. Nije mi poznat slučaj PMS-a u trudnoći.

W: Koliko dugo bi se žena trebala odmarati nakon poroda? Postoji li neko vrijeme koje ipak treba proteći kako bi se tijelo oporavilo od napora?

Vrijeme oporavka nakon poroda je individualno. Uvriježeno je mišljenje da babinje (puerperij) traje 6 tjedana i to je period kada bi se sve promjene nastale tijekom trudnoće i porođaja (hormonske, anatomske, fiziološke) trebale vratiti u stanje koje je prethodilo trudnoći.

Intervju: Diana MIkloš
Ordinacija GynNova, dr med.Gordan Crvenković
Trg Marka Marulića 15, Zagreb
Tel: 01 4829 819