Najbolji savjeti za trudnice prema tromjesečju

Prije nego li podijelim najbolje savjete za trudnice koje sam dobila od svog doktora i prijateljica želim podijeliti svoje misli i osjećaje koje sam imala prema trudnoći od začeća do danas, kada sam u trećem tromjesečju, u 8. mjesecu, točnije u 32 tjednu.

Počela sam piti folnu kiselinu i prenatalne vitamine tri mjeseca prije nego li sam zatrudnjela i nastavila sam ih piti i za vrijeme trudnoće. Prije same trudnoće puno sam toga pročitala kako bih saznala što mogu očekivati i sada imam osjećaj kako mediji uglavnom trudnoću prikazuju čarobno.

Uspjela sam zaključiti kako je istinito da je “svaka trudnoća različita” i “kako svaka žena drukčije reagira na trudnoću”. Način na koji ćete reagirati na trudnoću ovisi o vašoj dobi, očekivanjima i podršci koju imate od svojih najmilijih.

Skoro većinu vremena svoje nisam “uživala” ali sam se joj se zato pokušavala prilagoditi, ostati pozitivna, ne dopustiti joj da mi preuzme život. Ponašala sam se i radila normalno kao nešto kroz što moram proći kako bih dobila nevjerojatno dijete.

Pripreme za roditeljstvo – razgovor s partnerom

Moj partner i ja razgovarali smo o djetetu, kako ćemo proći kroz trudnoću, razgovarali smo o našim stavovima o roditeljstvu, politici, religiji, ulozi tate i mame, obiteljskim financijama, podizanju djece u multinacionalnom višejezičnom okruženju, seljenju naše obitelji iz zemlje u zemlju i smirivanju u jednoj zemlji, nakon završetka njegove sportske karijere, puno prije nego smo pokušali dobiti dijete.

savjet-trudnica-1
Izvor fotografije: www.sassymags.com

Mislim kako je takve razgovore važno održati čim prije jer te teme nisu nešto što iskače uz jutarnju kavu ili večeru s prijateljima. Kasnije bi one mogle stvoriti mnogo problema i razočaranja ako se očekivanja ne ispune. Međutim s uzbuđenjem, stresom, nedostatkom sna, bolovima i strahom koje ćete iskusiti u prvim mjesecima trudnoće ni kasnije nećete pronaći dovoljno vremena i strpljenja da razgovarate o ovim temama uz bebu koja plače i partnera koji jedva gleda.

Naravno ne postoji savršen život, savršen odnos i savršena obitelj ali također nije ugodno shvatiti kako vaš partner i vi imate potpuno oprečne poglede i očekivanje od života i roditeljstva kada ste već trudni i očekujete dijete. Kompromisi su sigurno mogući i potrebni u svakoj vezi, sa ili bez djeteta ali ne možete promijeniti osobu koja je u dvadesetim ili tridesetim godinama.

Prvo tromjesečje

Prvo tromjesečje mi je bilo najteže, imala sa jutarnju bolje reći večernje mučnine, sve do dvanaestog tjedna, uglavnom tijekom kasnog popodneva sve do dva sata ujutro, pa mi je bilo teško zaspati. Iako sam veliki ljubitelj kave nisam ju ni primirisala. Bilo mi je teško usredotočiti se na posao i nisam se željela lijepo oblačiti niti nositi šminku.

Olakšavanje jutarnjih mučnina

1. Lagano vježbanje

> Hodanje po stazi za trčanje, skoro do 30 minuta, i lagani treninzi za noge i ruke koje sam održavala 3 do 4 puta tjedno, kada nisam osjećala preveliku mučninu.

2. Sea-band narukvice protiv mučnine

> Nabavila sam si i Sea-band narukvicu koja mi je pomogla zaspati i preživjeti dan bez prevelike mučnine.

3. Pravilna prehrana

> Osigurala sam si dovoljne količine voća i povrća (na pari). Nisam imala želju jesti meso ali prisilila sam se na piletinu sa žara 2 do 3 puta tjedno.
> Uglavnom sam izbjegavala slastice i hranu koja neće pomoći mom djetetu da se pravilno razvija i raste a povremeno sam si napravila puding od riže i kave koji mi je pomogao da se osjećam bolje.
> Također, uvijek sam uz sebe imala probiotički jogurt bez šećera i croissante od cjelovitog brašna u kuhinju za slučaj da ne mogu zaspati ili da imam nešto za pojesti tijekom dana ako mi bude jako mučno. Stvarno su mi puno pomogli.

savjet-trudnica-2

4. Trudnoća i aplikacija

> Počela sam koristiti aplikaciju Pregnancy+ od prvog dana trudnoće. Pomogla mi je mnogim korisnim savjetima, podržavala me je u mom cilju (dijete) i odbrojavala dane do kraja mog prvog tromjesečja. Nastavila sam ju i dalje koristiti. Aplikacija je slobodna za preuzimanje a nakon određenog broja dana potrebno je platiti $3.99 kako bi se nastavili s njom koristiti. Sigurno vrijedi svaki novčić.

5. Kozmetika

> Počnite koristi kremu kako bi pripremili svoje bradavice za dojenje te kremu protiv strija. Ja koristim Trofolastin Elasticity ili hrvatsku marku BioBaza za oboje. Moj doktor mi dijeli komplimente na mojom mekoj koži trbuha na svakom pregledu LOL :).

Drugo tromjesečje

Drugo tromjesečje mi je bilo najlakše na psihičkoj i emocionalnoj bazi, imala sam puno energije a trbuh mi je počeo rasti. Već smo znali spol bebe i dobili smo rezultate NIPT testa. Odahnuli smo vidjevši da dijete nema kromosomske nepravilnosti. Složili smo se oko imena curice – Anabela :) i počeli smo uređivati njezinu sobu.

U drugom tromjesečju sam počela osjećati pokrete djeteta. Poskakivanja, osjećam kao da imam ribicu koja pliva kroz moj stomak a tek oko 5 mjeseca i prve udarce. Moj mi je doktor preporučio da uzimam više vitamina u ovom tromjesečju pa sam pored folne kiseline i prenatalnih vitamina koje uzimam ujutro počela uzimati nadomjestke za željezo nakon ručka i kalcija iza večere.

savjet-trudnica-3

Počela sam brže hodati uz svog psa i rastezati se tri puta dnevno umjesto dolaska u teretanu.

Izazovi u drugom tromjesečju su pronalaženje šik odjeće. Nema svrhe plakati nad normalnom odjećom koju ne možete više nositi tako da sam ju oprala, složila i pohranila ju na sigurno. Potražila sam i naručila prekrasne komade za trudnoću, koju ću moći ponovno nositi čak i ako ću imati drugo dijete, i sastavili prilično nevjerojatan ormar za trudnice.

Pročitajte moja dva prijašnja članka:
Najbolji dućani za trudnice
Trudničke haljine za blagdane

Pametne knjige

Moj partner i ja smo počeli čitati o trudnoći i imam par dobrih knjiga za preporuku. Iako sam godinama čuvala djecu svih uzrasta naučila sam par stvari iz knjiga koje su mi pomogle kako bih se bolje pripremila.

Za hrvatske čitatelja to su: “Prve godine: zašto su važne”, od Milivoja Jovančevića i “Mama zna najbolje (i tata)” od Marina Kneževića Bariše. Moj dečko čita: “Knjiga za tate: Za tatu koji je najbolji u svemiru” od Michaela Heatleya.

Za engleske čitatelje to su sljedeći naslovi: “Shit no one tells you” od Dawn Dais, “Mayo Clinic Guide to Healthy Pregnancy”, “Mayo Clinic Guide to Your Baby’s First Year”.

Treće tromjesečje

Treće tromjesečje je bilo slično drugom uz veći trbuh i više udaraca! :) Opet zabrinuto gledam na odbrojavanje u aplikaciji za trudnoću i jedva čekam da se susretnem s bebom.

Od 32 tjedna imam kontrolne preglede ultrazvukom svaka dva tjedna.

savjet-trudnica-4

Potrepštine za djecu

Potrepštine za dijete se spremne. Od dječje sjedalice za auto, kolica, dječji krevetić, osnovnu odjeća i kozmetika. Sada je pravo vrijeme za završne detalje i uređenje. Dodali smo još malo omiljenih Disneyevih likova po zidu, nabavili par igračaka i ukrasne deke za sobu.

Sada je pravo vrijeme da pripremite svoju bolničku torbu za bebu i sebe. Objavila sam video sa svim stvarima koje sam spakirala u svoju nevjerojatnu PacaPod trudničku torbu a uskoro ću objaviti video sa svim stvarima koje sam spakirala za svoju bolničku torbu.

Moj dečko i ja smo odlučili kako ćemo pohraniti krv iz pupkovine i tkivo a pošto živimo u Europi otišli smo u englesku kompaniju Future Health BioBank koja ima ugovore s privatnom bolnicom u kojoj ću roditi. Imamo set kojeg smo dobili nakon potpisivanja ugovora a koji ćemo ponijeti u bolnicu.

Dodatni savjeti

Pokušajte uživati u svojoj trudnoći i prigrlite sve lijepe i loše stvari koje ona donosi.
Nećete uvijek biti nasmiješena sretna, trudna žena ali pokušajte doživjeti trudnoću kao novo iskustvo u vašem životu, bez previše drame.

Pokušajte ne upasti u sve stereotipove o trudnoći i ne pokušavajte se previše nametnuti svojem partneru i prijateljima, budite obzirni prema njihovim potrebama i životima, čak i kada vam je trudnoća u centru pažnje.

Nadam se kako će vam neki od ovih svijeta pomoći da lakše prođete kroz svoju trudnoću.
Ukoliko imate svoje savjete podijelite ih s novim mamama.

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk