Mama koja je osmislila super aplikaciju:Natalija Crnički

Broj žena u poduzetništvu iz godine u godinu raste, te se suprotstavlja stereotipima s kojima su žene suočene. Veliki broj žena uz posao brine o svom kućanstvu i djeci. Poduzetne majke postale su prava revolucija današnjeg doba, a njih 21% prema nekim istraživanjima ima više od dvoje djece.

Jedna od njih je Natalija Crnički, majka četvero djece koju je život odveo u otvaranje novih vrata. Iako je još do prije nekoliko godina predavala fiziku i kemiju, životni put odveo ju je u poduzetničke vode.
Otkrila nam je kako se odlučila za takav korak i što je sve bilo potrebno da postane uspješna poduzetnica.

W: Uz sve obiteljske obaveze, četvero djece, siguran posao, kako ste se odlučili zakoračiti u nepoznato, u svijet poduzetništva?
Možda će nekome zvučati kao klišej, ali stvarno vjerujem da čovjek uči dok je živ i da mora stalno raditi na sebi. Također, smatram ako smo nezadovoljni nečim u životu i ako se više ne osjećamo dobro ili nismo zadovoljni onim što radimo i kako radimo, tada je vrijeme za promjenu. Tako je bilo i u mom slučaju – bila sam odlična razrednica i profesorica ali sam došla do platoa i shvatila da više ne dajem 150% i da nešto moram promijeniti. Tako sam se našla u poduzetništvu.

salonize-hr

W: Kako su vaši bližnji reagirali na tu hrabru odluku? Tko vam je najviše pomogao započeti novu karijeru?
Odluku nisam donijela preko noći, ali je sve bilo jednostavnije jer je moj muž poduzetnik pa mi je njegova pomoć i podrška dobro došla, kako onda, tako i sada. Reakcije su bile različite, od onih pozitivnih do onih manje ugodnih. U našoj zemlji je i dalje nepojmljivo promijeniti posao, pogotovo ako se radi o poslu u državnoj službi.

Gledaju na tebe kao na čudaka i nisu im jasni tvoji razlozi i motivi. Najčešći komentari su bili: „…zašto si završila ovakav teški fakultet ako to nećeš raditi?…Ne misliš na svoju djecu… Nemaš pojma, kako ćeš ti to?“. Ali oni najbliži koji me poznaju znali su da mi novo nije prepreka, da sam borac i da ne odustajem. Njihova podrška, mojeg muža, sestre, mame…, mi je bila i najbitnija.

W: Što vam je bilo najteže, a čemu ste se najbrže prilagodili? Postoji li neka institucija ili udruga koja pomaže poduzetnicama u nastajanju?
Prije svega je trebalo početi drugačije razmišljati i maknuti sve one sumnje koje vas počinju mučiti kada krenete u nešto novo. Trebalo se naviknuti da neće posao doći sam od sebe već da treba razgovarati, kucati, tražiti, okretati brojeve telefona, pisati mailove, da si ti taj koji prodaje posao ili svoju uslugu i da se ništa neće dogoditi ako ćeš sjediti u fotelji i očajavati jer ti se nitko ne javlja. Ali bez umrežavanja nema ništa.

Danas postoji puno udruga koje nude pomoć za početnike ali i za okorjele poduzetnike. U mom malom poduzetničkom mi je savjetima i networkingom, osim mog muža, svakako pomogla ‘Women in Adria’ i ‘Klub obiteljskih tvrtki’, koji su svojim sastancima, predavanjima, druženjima omogućili povezivanje i stjecanje znanja i iskustava.

salonize-hr-2

W: Kad pomislimo na natječaje za EU fondove, svima se to na prvu čini kao nešto dosta komplicirano i teško za dobiti. Kakav je vaš dojam? Biste li preporučili budućim poduzetnicama takav oblik financiranja?
Dapače, ako se može od nekuda dobiti bilo kakva financijska injekcija, ja sam za i toplo to preporučam! Naravno, nije lako pripremiti svu tu papirologiju, dokumentaciju i napisati projekt. Ipak, postoje profesionalci koji se time bave pa nije loša odluka angažirati nekoga da vam pomogne. Kada vam se i odobre sredstva, tada vas se također prati i morate sve svoje postupke potkrijepiti papirima.

To je mala cijena za financijsku potporu koju dobijete. Tako je bilo i sa mojom tvrtkom Salonize i istoimenom aplikacijom. Aplicirala sam za natječaj „Inovacije novoosnovanih MSP“, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i dobila 90% potpore. Kad malo razmislite, to je poklonjeni novac na koji nisam računala i treba ga sada pravilno iskoristiti. Mislim da bi svaki poduzetnik bio presretan da mu novci takoreći padnu u krilo.

W: Vaša aplikacija upravo i služi boljoj organizaciji poduzetnica, odnosno u uslužnim zanimanjima. Kako Salonize štedi vrijeme?
Salonize je aplikacija/platforma, koja ima sve na jednom mjestu. Uštedit će vam vrijeme, a kada imate puno klijenata, istaknut ćete se dobrom organizacijom i profesionalnošću. Nisu vam potrebne bilježnice i papiri za vođenje evidencija jer pomoću ove aplikacije imate uvid u narudžbe i zaradu, možete pratiti podatke o svojim klijentima, njihovim dolascima, što se radilo s njima te koji su materijali korišteni i prati statistiku., poput vašeg osobnog CRM sustava.

Mogu je koristiti saloni ljepote, ordinacije, wellness, spa centri, logopedske ordinacije i sl., a omogućava im da se opuste, odmaknu od posla jer u svakom trenutku mogu vidjeti što se događa na njihovom poslu, a da nisu fizički prisutni. Važno je samo da imate pristup internetu i dobru volju!

salonize-hr-1

W: Kako je organiziran vaš dan? Imate li vremena za sve obaveze i za obitelj? Neki poseban trik za usklađivanje natrpanog rasporeda?
Nemam nikakav trik niti bilo kakav savjet. Svatko si organizira vrijeme kako zna i umije. Uvijek se nađe vremena i za posao i za obitelj i za uživanje, samo treba imati volje, želje i dobre organizacije.
U mom slučaju neki su dani mirniji, a neki su puni aktivnosti tako da na kraju dana ne znam za sebe.

Tako mi je najbolje jer mi monotonija smeta. S druge strane, svi si generalno nametnemo toliko obaveza pa se onda moramo tome prilagoditi. Svakako moramo imati i ispušni ventil kako ne bi izludili. Meni je to kava sa dragom osobom, pivska večer ili kino, kazalište sa mojim curama, dobra knjiga.

W: Tko vam je (poslovna) inspiracija?
Svaki poduzetnik/poduzetnica, koji se trude, rade svoj posao i ne posustaju unatoč nedaćama, propisima i zakonima koji ih tlače i usporavaju.

W: Zaključno, što biste savjetovali majkama koje razmišljaju o ulasku u poduzetničke vode?
Imate ideju, volju i želju? Odlično! Uskočite u taj vlak i krenite u nevjerojatnu avanturu i nećete požaliti! Neće uvijek biti lako, ali vrijedi pokušati, kako zbog sebe tako i zbog okoline kojoj dajete primjer da se usude krenuti u nepoznato i uzbudljivo. Umrežite se, pitajte, tražite savjete i nemojte posustati. Odbacite sve okove koji vas stežu i pritišću i krenite! Godine nisu prepreka niti vaše neznanje nije prepreka!

Naučit ćete u hodu, a godine vam mogu samo pomoći jer s njima dobivamo mudrost i iskustvo. Naravno, cijenite svoj posao i svoje vrijeme, ali poštujte također i drugu stranu jer samo tako možete napraviti dobar posao i biti zadovoljni!