Da li je novi film Pinokio preporučljiv za djecu?

Jedna od najpopularnijih dječjih knjiga – Pinokio, obogaćena je novim igranim filmom.

Ne radi se o još jednom steriliziranom Disneyom filmu (premda je i on u pripremi!), već realističnoj drami europske produkcije.

“Pinokio“ se tako poziva na mračnu atmosferu i okrutne događaje originalne knjige iz 1883. godine. Stoga bi osjetljivija djeca mogla imati problema s prikazom ekstremnog siromaštva, pomalo jezivim čovjekolikim životinjama, a o vješanju i utapanju Pinokija da ne govorimo.

Ovo je ipak odličan film za djecu stariju od 12 godina, prepun jasnih i dojmljivih poruka poput odgovornosti, sazrijevanja i vrijednosti života, s kojim se ljudi ponekad bahato odnose. Roditelji bi svakako trebali popričati s djecom prije gledanja filma o tim temama. Film se prikazuje na izvornom talijanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Za djecu: 12+

Za roditelje: Film je surov i realističan, ali ujedno i bajkovitog karaktera, što je rijetkost, pa bi kao takav mogao biti zanimljiv odraslima. Nekima bi realistične čovjekolike životinje mogle biti jezive koliko i djeci.

Nasilje: Ako ste pri čitanju bajki djeci primijetili previše nasilja i svakojakih jezivih događaja za današnji ukus, “Pinokio“ je njihov igrani predstavnik.
Uz danas nezamislivo nasilje nad učenicima u školi (udaranje po prstima, klečanje na kukuruzu), najviše iskaču nelagodni prizori ubijanja Pinokija vješanjem i utapanjem.

Zastrašujući prizori: Pinokiju potpuno izgore stopala (slučajno), zatim ga se cijelog želi zapaliti kao ogrjev na logorskoj vatri (to potakne Pinokijeve prve vrline), staviti živog u lijes (scena je ublažena humorom), a tu su i jeziva bića čiji su realizam i transformacija jezoviti (u odnosu na slatkificirane prizore na koje smo navikli u slikovnicama i animiranim filmovima).

Rječnik: Nema vulgarnog rječnika

Seks: Nema seksualnih prizora niti aluzija.

Tempo: Umjeren i lagan za praćenje, unatoč trajanju od 2 sata.

Zaključak koji se nameće jest da PINOKIO, igrana fantazija, 125 min NIJE KIDS FRIENDLY

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.
Osvrt: osvrt Tihoni Brčić