Što sve morate znati o crtanim junacima koje volite

Onaj tko je bio dijete osamdesetih ili devedesetih, sigurno se sjeća neizmjernog osjećaja sreće kada bi se u kući pojavila nova VHS kaseta s Disney crtićem.

Svatko je imao svoga omiljenog junaka ili junakinju, ali gotovo da nije bilo crtića koji nije unosio ushićenje u dječja srca.
A tek kada bi se crtani film nenadano pojavio na televiziji – to je tek bila sreća!

Bez obzira na to što se možda na malom ekranu u pozadini odvijala važna politička rasprava, dječji svijet ostajao je neokaljan, a crtani filmovi pozivali su u avanturu koja je za razliku od svijeta odraslih nudila istinski važne stvari – radost, ljubav, iskrenost.

Kako bi vas potakli da se vratite svojim dječjim junacima, sjetite se tog posebnog osjećaja, predlažemo da pogledate pet starih ali jednako dobrih crtića. A ako niste znali, usput otkrijte nekoliko zanimljivih informacija o omiljenim likovima koje vam prije 20 godina nitko nije mogao otkriti.

Pocahontas i sva njezina braća i sestre

Pocahontas
Pocahontas je možda jedna od najdražih i najdivnijih Disney junakinja, i to baš zato jer nije klasična princeza, nego je djevojka koja izrazito cijeni slobodu i prirodu.

Iako svi znaju da je Pocahontas inspirirana stvarnim likom, povijesni dokazi kažu da je njezino pravo ime bilo Matoaka, a da je Pocahontas samo nadimak koji znači „zločesta“ ili „razmaženo dijete“.

Iako u crtiću nemamo osjećaj za to jer je njezin tat tretira kao da mu je jedino dijete, Pocahontas je u stvarnosti zapravo imala 26 braće i sestara. Možda je i dalje bila najposebnije dijete u obitelji, ali to ipak ne možemo znati.

Ljepotica i zvijer ili kako je nastao izgled Zvijeri

ljepotica
Ljepotica i zvijer prvi je ikad nominirani animirani film za Oscara.

Iako animatori nisu razbijali glave kako osmisliti izgled princeze, nije im bilo lako doći na ideju kako bi u filmu trebala izgledati Zvijer.
Tako se animator Glen Keane dosjetio da bi ovaj lik trebao biti baziran na nečemu što je stvarno te je iskoristio facijalne karakteristike gorile, bivola, a od lava je posudio izgled grive.

Ono što je još zanimljivo glede ovog Disneyjevog klasika je i to da je Belle najstarija Disney princeza. Dok su ostale princeze tinejdžerice, Belle ima preko 20 godina.

Priča o igračkama – o izmišljenim i stvarnim igračkama

Priča o igračkama
U ovom crtiću nema prinčeva i princeza, ali zato će vam srce osvojiti jedan kauboj i vrlo živahne igračke koje nisu samo rekviziti u rukama djece, nego bića sa svojom voljom i željama.

Tijekom produkcije, redatelj i scenaristi su provodili dosta vremena u dućanima s igračkama, gdje su proučavali igračke i donosili ih ured. Ideja iza ovoga je bila da izmiješaju postojeće igračke s onima koje su izmislili. Rezultat je, naravno, poznat svima.

Dama i Skitnica – film koji je nastajao 20 godina

dama-skitnica-1
Otkad se ovaj crtić pojavio na televizijskim ekranima, prije više od 60 godina, Dama i Skitnica postao je jedan od omiljenih animiranih ostvarenja Disney svijeta, ali i jedna od najvećih romansi u povijesti televizije.

Ideja da se snimi ovaj film došla je 1937. od animatora Joea Granta koji je prema svome psu osmislio lik Dame.

Kako se Waltu Disneyju nije toliko dopala priča koju je Grant osmislio uz crtež, gdje se pas prilagođava životu u domu u koji je upravo stigla mala beba, izrada filma je odgođena do daljnjeg. Film je snimljen tek 1955., gotovo 20 godina nakon što je nastao prvi crtež Dame.

Kako je Zvonar Crkve Notre Dame postao najmračniji crtani film

zvonar-crkve-notre-dame
Ovaj crtić možda je jedan od najmračnijih Disneyjevih animiranih ostvarenja, ali usprkos ne baš tako veseloj temi, osvojio je srca mnogih. S obzirom na to da je film snimljen prema knjizi francuskog književnika Victora Huga, scenaristi i producenti su morali raditi razne iznimke kako bi ublažili tragičan život Quasimoda.

S obzirom na to da se radi o animiranom filmu, iako se radnja događa u crkvi, kreatori Zvonara Crkve Notre Dame morali su umanjiti religijski značaj.

Uz dopuštenje: Pickbox (sve fotografije)