Gužva u povrtnjaku

Pettson i Findus u problemima sa domaćim životinjama.

Sven Nordqvist (rođen 1946.) svjetski je poznat švedski autor i ilustrator dječjih knjiga, od kojih su najpoznatije one o starčiću Pettsonu i mačku Findusu. Godine 1983. osvojio je prvu nagradu na natječaju za najbolju slikovnicu i od tada radi isključivo kao autor i ilustrator dječjih knjiga. Tijekom karijere, ovaj je autor osvajao nagrade u Švedskoj i inozemstvu, a serijal slikovnica o Pettsonu i Findusu ekraniziran je u TV-seriji 1999. godine.

U Hrvatskoj su u izdanju nakladnika Planet Zoe objavljene autorove slikovnice ‘Kad je Findus bio mali i izgubio se’, ‘Gužva u povrtnjaku’, ‘Findus na kampiranju’, ‘Findusov Božić’, ‘Torta za Findusa’, ‘Pettson ima loš dan’, ‘Uljez u dvorištu’, ‘Lov na lisicu’i ‘Findus se seli’.

Gužva u povrtnjakuRadnja knjige ‘Gužva u povrtnjaku‘ započinje u proljeće kad starčić Pettson odlučuje u vrtu zasijati povrće i posaditi krumpir. Mačak Findus ne zna što znači saditi pa ga Pettson ima namjeru podučiti. No, kako mačak nije baš neki veliki ljubitelj povrća, on odlučuje radije zasaditi omiljene mesne okruglice u nadi da će ih narasti toliko da ih Findus neće moći pojesti.

Stoga će se obojica baciti na posao, a taman kad se činilo kako će dan proteći bez ikakvih problema, pojavile su se kokoši, razrovale cijeli vrt u potrazi za glistama i, u nekoliko trenutaka, uništile cjelokupni trud dvojice vrijednih prijatelja. Ipak, Pettson i Findus će nadmudriti kokoši i još jednom zasaditi vrt, no gužva u povrtnjaku tek je započela – bit će tu još dosta nepozvanih gostiju…

Sve slikovnice Svena Nordqvista u hrvatskom prijevodu krasi maštovita rečenica kako su namijenjene djeci od 3 do 99 godina. Ako ih dosad niste imali prilike uzeti u ruku i makar prolistate, nakon što to napravite vidjet ćete i sami kako se ne radi o pretjerivanju jer stil kojim Sven Nordqvist piše i ilustrira svoje knjige svakako ga čini drugačijim i posebnim autorom u svijetu slikovnica, a njegova djela zanimljiva ne samo maloj, nego i odrasloj djeci.

U Nordqvistovim knjigama nema uljepšavanja života pa ćete često naići na rečenice iz svakodnevnog govora, situacije u kojima se i sami možemo prepoznati, motive poput usamljenog starca kojem sve ide na živce i nema volje nizašto ili pak znatiželjnih susjeda koji „njuškaju“ uokolo. U umjetničkom smislu, kad su u pitanju ilustracije, Nordqvist svojim crtežima s bezbroj detalja preko cijelih stranica uspijeva virtuozno dočarati svoje priče, koristeći mnoge nijanse šarenih toplih boja koje same po sebi mogu „pričati“ priču njegovih knjiga.

Stoga i ne čudi što, ponajviše predškolska i mlađa školska djeca, u potrazi za drugačijim i realnijim pričama, posežu za pustolovinama starčića Pettsona i mačka Findusa koji im se čine bliskijim, stvarnijim i životnijim likovima, u isto vrijeme nudeći mnogo šarma i humora za put u svijet mašte.

Sven Nordqvist nedavno je bio gost u Hrvatskoj tijekom Zagreb Book Festivala, a osim što se družio s djecom, razgovarao je s nama pa njegov intervju za CitajMe.com možete http://citajme.com/sven-nordqvist/.

Izvor: Čitaj me