KinoKino filmski festival za najmlađu publiku

Festival za i po mjeri najmlađe publike, KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu, na kojem se odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo, ove će godine svoje posebno, 5. izdanje imati u sklopu 18. Zagreb Film Festivala, od 9. do 15. studenog 2020.

Najvažniji recentni filmovi za djecu iz cijeloga svijeta u glavnom programu

KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu odžavat će se na dvije zagrebačke lokacije, u Uraniji — prostoru kreacije na Kvaternikovu trgu te u Hrvatskom glazbenom zavodu u Gundulićevoj ulici.

Od ponedjeljka 9. do petka 13. studenog u Uraniji — prostoru kreacije gostuje glavni natjecateljski program KinoKina, sastavljen od najvažnijih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok je vikend rezerviran za popratni program (Klasici i Moj prvi odlazak u kino) s projekcijama u Hrvatskom glazbenom zavodu, u subotu i nedjelju, 14. i 15. studenog.

Nagrađivani filmovi iz glavnog programa dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske, ali i iz Litve i Irske, a zajednička im je univerzalna poruka o tome kako svatko ima pravo na vlastito mjesto u svijetu, bez obzira na podrijetlo i uvjete odrastanja.

Jako jako daleko njemačke redateljice Sarah Winkenstette, prikazan i nagrađen na mnogobrojnim festivalima od češkog Zlína do Chicaga, bavi se razvojem prijateljstva između dvojice suparnika u školskom nogometnom timu kojima je zajedničko što su obojica pridošlice u novom gradu — jedan s njemačkog sela a drugi izbjeglica iz Sirije.

Na početku se ne čini da ih puno toga spaja, što se s vremenom u potpunosti mijenja.

02-oskar-lili

Oskar i Lili: Gdje nas nitko ne poznaje redatelja Arasha T. Riahija, austrijski film o obitelji čečenskih izbjeglica čija majka pokuša počiniti samoubojstvo kako bi izbjegla deportaciju, gorko-slatka je odiseja o djeci koja, iako razdvojena od majke, ne odustaju od potrage za njom.

Nastavak obiteljske avanturističke komedije i švedskog kinohita Sune za sve redatelja Jona Holmberga dolazi u Zagreb nakon osvojenih najvažnijih nagrada Švedske filmske akademije.
Nagrade su dobivene za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju sporednu glumicu i glumca te nakon prikazivanja unutar programa Generation Kplus prestižnog Berlinalea, a donosi priču o novim nevoljama šašave obitelji Andersson, koja se sa svojim unutarnjim konfliktima nosi s puno srčanosti i humora.

05-dvorac

Film Dvorac litavske redateljice Line Luzyte drama je o odrastanju koja prati tinejdžericu Moniku na njezinu putu ostvarivanja glazbenih snova bez obzira na sve prepreke koje stoje pred njom.

O najboljim filmovima odlučivat će, kao i uvijek dosad, i profesionalni i dječji žiri, dok će svi posjetitelji odlučivati o dobitniku nagrade publike.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane osnovnoškolce u dobi od 12 do 15 godina koji žele biti dio dječjeg žirija da se prijave na natječaj. Sve potrebne informacije dostupne su na službenoj stranici (www.kinokino.hr), a prijave traju do 15. listopada.

04-sunce-za-sve

Pandemijskim vremenima unatoč održat će se i najpopularniji popratni program festivala, Moj prvi odlazak u kino (MPOK) ‒ blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu, u vikend-izdanju u HGZ-u.

U sklopu još jednog popratnog programa — Klasici, zamišljenog kao prostor za gledanje starijih filmova koji su nezaobilazni i za današnje generacije, bit će prikazan Vlak u snijegu redatelja Mate Relje, koji je ekranizirao klasik dječje književnosti iz pera Mate Lovraka i učinio ga tako i klasikom domaćeg filma.

03-vlak-u-snijegu

Unatoč tome što je od njegova snimanja prošlo više od četiri desetljeća, film je i dalje relevantan dječjim i odraslim gledateljima zbog svoje univerzalne poruke i jednako je popularan danas kao i kada je izašao, čemu je svakako doprinijela i glazba koju je skladao Arsen Dedić, uključujući i svevremensku pjesmicu Kad se male ruke slože.

Projekcija će biti održana u suradnji s inkluzivnim audio-vizualnim programom udruge Filmaktiv i Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije — Film svima.

Kako bi djeci boravak u kinu tijekom festivala bio ispunjen ne samo zabavom nego i učenjem, Čejen Černić, redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu (Zlatna arena za najbolju debitanticu), održat će radionicu pod nazivom Drugi filmski korak, na kojoj će zajedno s prošlogodišnjim sudionicima radionice Prvi filmski korak nastaviti rad na priči koju su prošle godine zajedno izabrali za daljnji razvoj.

Sve dodatne informacije dostupne su na službenoj stranici festivala KinoKino

Uz dopuštenje: Zagreb Film Festival (sve fotografije)