Ljeto u Irskoj: naučite ili osvježite engleski u Dublinu

Ovog ljeta, uz vrhunski tečaj engleskog jezika, naučite, osvježite i poboljšajte svoje znanje engleskog jezika u visokokvalitetnoj irskoj školi.

dublin arhitektura

Dublin – grad jedinstvenog karaktera kojem je nemoguće odoljeti

Smjestivši se na istočnoj obali irskog poluotoka uz široku dolinu rijeke Liffey, ovaj glavni i najveći grad „zelenog otoka“ obiluje šarmom, poviješću, znamenitostima, muzejima, galerijama, kazalištima, trgovinama i ostalim atrakcijama zbog kojih je nakon Londona, Pariza i Rima postao omiljeno mjesto posjeta mnogobrojnih turista iz cijeloga svijeta.

Od potpunog uživanja u ljepotama i razgledavanju elegantne arhitekture, zanimljiviji su jedino njegovi stanovnici. Bilo da se radi o kakvoj zanimljivoj priči, simpatičnoj pjesmi ili smiješnom vicu kojeg ćete u njihovom društvu čuti, bez obzira na kišu koja nerijetko zapljusne grad – osmijeh nećete skidati s lica.

dublin svirači na ulici

Dublin su u 9. st. osnovali Vikinzi, koji su ga svojevremeno nazvali „crni bazen“ (Dubh Linn) te učinili vrlo važnim pomorskim centrom. Sam grad i luka tijekom nadolazećih stoljeća uvelike su prosperirali, a za vrijeme 17. st. i engleske dominacije najviše buja gradska arhitektura.

Raskoš života se nastavlja i kroz 18. st. kada je uz London, Dublin bio najveći grad cjelokupnog Britanskog Carstva. Ipak, u 20. st. dolazi do perioda stagnacije koja traje sve do oporavka ekonomije koja 1980-ih godina gradu udahnjuje prijeko potrebnu svježu energiju.

Oskar Wilde

Danas je ovo grad prepoznat i po svojoj važnoj književnoj ostavštini i piscima irskih korijena. Tako je osim Georga Shawa, Williama Yeatsa, Oscara Wildea i Samuela Becketta, neizostavno spomenuti književnika Jamesa Joycea te njegovog „Uliksa“ čiji se dan u Dublinu obilježava 16. lipnja i poznat je pod nazivom „Bloomsday“ kada sveznajući fanovi obilaze mjesta na kojima je Joyce za života rado boravio.

Odlučite li se posjetiti Dublin, znajte kako on nije isključivo mjesto zabavnog turističkog provoda već je i odlična destinacija za tečaj engleskog jezika za sve one koji dio ljeta 2018. žele provesti učeći i osvježavajući svoje postojeće znanje engleskog jezika na vrlo kvalitetnom dablinskom koledžu.

MLI International Schools – Griffith College Dublin

Organizacija MLI International Schools jedna je od vodećih organizacija u Irskoj i Velikoj Britaniji koja organizira ljetne tečajeve jezika za mlade.
U Irskoj raspolaže s nekoliko centara u Dublinu te s centrom u gradu Galway. Griffith College u kojem se odvija tečaj engleskog jezika, nalazi se u južnom dijelu Dublina što znači da se šetnjom od svega dvadeset minuta stiže do središta grada gdje polaznici tečaja mogu uživati u brojnim znamenitostima Dublina. U sklopu koledža polaznicima su na raspolaganju sportske dvorane, igrališta na otvorenom, teniski teren, praonica rublja, kantina te prostorije za zajedničko druženje.

Accommodation block

Smještaj

Smještaj polaznika organiziran je u studentskoj rezidenciji u sklopu koledža. Smještaj je izgrađen u apartmanskom stilu, svaki apartman sastoji se od dvije dvokrevetne sobe s kupaonicom te su polaznicima na zajedničkom raspolaganju kuhinja i dnevni boravak. Također, polaznicima se preporuča da sa sobom ponesu vlastite ručnike.

Uobičajena je procedura da škole naplaćuju od polaznika depozit na prvi dan dolaska u školu za slučaj štete koji se prilikom odlaska vraća ako je smještajna jedinica neoštećena. Iznos depozita je 30 eura. Na dan dolaska polaznicima se predstavlja kućni red, a sva načinjena šteta zbog nepoštivanja kućnog reda naplaćuje se izravno od polaznika.

Škola nudi i mogućnost smještaja u obiteljima koje se nalaze na udaljenosti dvadeset minuta javnim prijevozom od škole. Za polaznike koji se odluče za smještaj u obitelji, treba znati kako je on organiziran u višekrevetnim sobama, a kupaonica je zajednička s obitelji kod koje se boravi. Od obitelji do škole putuje se u vlastitom aranžmanu.

Canteen

Prehrana polaznika organizirana je na osnovi punog pansiona što uključuje doručak, ručak i večeru. Svi obroci su jednostavni i internacionalni. Izbor i vrsta jela te normativi podliježu pravilnicima o organiziranoj studentskoj prehrani zemlje u koju se putuje.

Kod odlaska na cjelodnevne izlete, umjesto ručka u koledžu, polaznicima je organiziran lunch paket. Polaznici koji se odluče za smještaj u obitelji, trebaju imati na umu kako su doručak i večera zajednički s obitelji, a ručak je organiziran u kantini u sklopu koledža.

Termin grupnog polaska za MLI International Schools – Griffith College predviđen je za period od 01.07.-15.07.2018. i odnosi se na uzrast od 12-17 godina.

Korisne informacije vezane uz grupni polazak

Pratitelj grupe, najčešće profesor stranih jezika, koji s polaznicima putuje i boravi tijekom cijelog putovanja, brine se o redovitom pohađanju nastave i drugih organiziranih aktivnosti, pomaže polaznicima u izvršavanju obaveza te ih prati na izlete i razglede koji su uključeni u osnovni paket aranžman, a organizira ih škola.

Grupu na odredištu čekaju predstavnici škole i organiziraju prijevoz do smještajnog objekta nakon čega slijedi registracija polaznika i raspored smještaja po sobama. Prvi obrok na dan dolaska je uglavnom večera. Prvog radnog dana u školi testira se znanje polaznika, te se na temelju ostvarenih rezultata testiranja polaznici raspoređuju po grupama.

Škola vodi računa da u jednoj radnoj grupi od najviše 15 polaznika bude što manje učenika s istog govornog područja. Ako polaznik nije zadovoljan svojim rasporedom u grupu, o tome mora odmah obavijestiti svog pratitelja grupe koji će učiniti sve potrebne aktivnosti kako bi se ponovilo testiranje ili pronašlo zadovoljavajuće rješenje.

Svaki tjedan organizirano je 15 sati engleskog jezika (3 sata dnevno) i nastava se održava najčešće jedan tjedan ujutro, a jedan popodne. Na kraju tečaja svaki polaznik dobiva certifikat o završenom tečaju. Škola osigurava korištenje knjiga i nastavnih materijala koji se mogu i kupiti u školi, a preporučuje se da polaznici na tečaj jezika ponesu svoj mali rječnik, gramatiku, bilježnicu i pribor za pisanje.

dublin kgla

Škola organizira izlete u bližu i dalju okolicu Dublina, a broj izleta uključen je u cijenu osnovnog aranžmana. Organizirani su prijevoz i vođenje, a ulaznice u objekte koji se posjećuju plaćaju se na licu mjesta.

Škola organizira program sportskih, zabavnih i kulturnih aktivnosti tijekom popodnevnih i večernjih sati kad se pod vodstvom animatora, pratitelja i stručnog osoblja potiče komunikacija između polaznika raznih nacionalnih pripadnosti i govornih područja. Raznovrsne aktivnosti tako uključuju filmske večeri, karaoke, irske večeri, zabavne društvene igre, sportske večeri, kviz, talent show, umjetničke radionice, disko, badminton, košarka, nogomet, odbojka i rukomet.

dublin zgrada

Slobodno vrijeme

Krenete li u razgledavanje počevši od sjeverne strane rijeke Liffey prvo što ćete imati priliku posjetiti jest zgrada stare carinarnice Custom House u čijoj se blizini nalazi nekoliko mostova od kojih svakako vrijedi otići do Liffey Bridgea koji je mjesni naziv Ha’penny Bridge dobio po svoti od pola penija koja se plaćala prilikom prelaska s jedne strane rijeke na drugu.

Liffey Bridgea

Krenete li nadalje prema južnoj strani grada, ugledat ćete neke od njegovih važnih znamenitosti poput Katedrale sv. Patrika koja je izgrađena u 12. stoljeću i najveća je crkva u Irskoj. Također, ovdje se smjestila i katedrala Christ Church koju krasi veoma upečatljiv gotički most, ali i Dublinski dvorac sa svojim prepoznatljivim Record Towerom – originalnim tornjem iz 13. stoljeća.

dublin arhitektura tower

Posjet Dublinu treba obilježiti i odlaskom u najpoznatije irsko sveučilište Trinity College gdje se čuva najstariji i najprominentniji kulturni artefakt – Knjiga Kellsa, odnosno oslikani rukopis Evanđelja na latinskom jeziku.
Nakon što uhvatite predah, prošećite do prekrasne kolekcije orijentalne umjetnosti muzeja i knjižnice Chester Library.

Poželite li nakratko zastati i odmoriti se, predlažemo da to učinite u prekrasnom parku St. Stephen’s Green Park koji se nalazi u samom centru grada, a pogled na njegovu umirujuću prirodu i simpatično jezerce dodatno će vas opustiti.

dublin crkva dablin

Ako vam naposljetku ostane dovoljno energije za još malo hodanja ili pak poželite kupiti lijepi suvenir po kojem ćete pamtiti svoje putovanje u Dublin, svratite do ulica Grafton Street i Henry Street koje vrve trgovačkim centrima.

shopping centar

Ustaljena pravila ponašanja u Irskoj

• Prilikom upoznavanja, ljubazno je osobi pružiti ruku, nasmiješiti se i pritom ju pogledati u oči.
• Irci poštuju pravilo osobnog prostora te nisu skloni grljenju i ljubljenju u javnosti. Također, glasno, agresivno ili arogantno ponašanje nikako nije poželjno.
• Zbog opuštenog stava prema vremenu, nije neuobičajeno da Irci kasne na dogovorene susrete, međutim, od stranaca u Irskoj se očekuje da budu uvijek točni ukoliko se radi o poslovnim sastancima.
• Ako ste pozvani na ručak u nečiji dom, ljubazno pojedite sve s tanjura i ne odbijajte popiti piće dobrodošlice jer se takva gesta smatra uvredom.
• Također, ukoliko planirate nekoga posjetiti, ne zaboravite sa sobom ponijeti mali znak pažnje kao što je cvijeće, čokolada ili boca vina. Nakon posjete, pošaljite pisanu zahvalnicu na kojoj se zahvaljujete na toplom gostoprimstvu.
• U poslovnom svijetu, Irci preferiraju konzervativno odijevanje, pa imajte na umu da se jarke boje i neobični stilovi ne uklapaju u takvu vrstu okruženja.
• U Irskoj je konzumiranje alkohola na javnim mjestima u potpunosti zabranjeno i strogo kažnjivo. Također, nije dozvoljeno pušenje u zatvorenim prostorima, osim ako tako nije naznačeno.
• U neobaveznom razgovoru, pokušajte ne spominjati teme vjere ili politike jer su Irci posebno osjetljivi kada se radi o njima, s naglaskom na sjever zemlje.
• Irci nerijetko u komunikaciji s drugim ljudima znaju izgovoriti riječi koje se smatraju „prostima“, ali se na njih gleda kao na simpatičnu naviku ili prijateljsku gestu koju je najbolje ignorirati.
• Prilikom posjete Irskoj i bilo kakvog sudjelovanja u prometu, imajte na umu kako se ondje vozi lijevom stranom ulice.

dućan dublin

Korisne informacije

Prijevoz u Dublinu organiziran je mrežom javnih autobusa, tramvaja i vlakova, a za njihovo korištenje preporučujemo kupnju Leap Card kartice.
Za putovanje u Irsku nije potrebna viza, no za ulazak u zemlji potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju!

Također, pripazite na svoju imovinu i dokumente prilikom posjete važnih turističkih središta i njihovih znamenitosti.

Ako ste se odlučili na tečaj engleskog jezika u ovom predivnom gradu, svoje mjesto rezervirajte na vrijeme.

PBZ Card Travel
PBZ Card d.o.o., putnička agencija
Radnička cesta 44,
10000 Zagreb
Telefon: 01/612 42 22 Faks: 01/ 636 30 99
travel@pbzcard.hr